Global News

Le Monde: Το επικίνδυνο στοίχημα του Μπάιντεν

Le Monde: Το επικίνδυνο στοίχημα του Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ομολογουμένως, ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να διεκδικήσει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.

Είναι σπάνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας νυν πρόεδρος να εγκαταλείπει την υπεράσπιση του ρεκόρ του και να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Ο Μπάιντεν, που πήρε μια απόφαση που κανείς δεν αμφέβαλλε, είναι επομένως μέρος αυτής της μορφής συνέχειας. Η απουσία σοβαρής εναλλακτικής και η εμφανής παρουσία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στο βίντεο που εκτοξεύει αυτή τη νέα υποψηφιότητα λέει ξεκάθαρα ποιο θα είναι το δημοκρατικό «εισιτήριο» το 2024. Ο πρόεδρος έχει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την επιθυμία του να «τελειώσει τη δουλειά» ζητώντας μια νέα θητεία από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για άλλα τέσσερα χρόνια. Υπερτιμημένος για πολύ καιρό σε σύγκριση με τους χαρισματικούς δημοκρατικούς προκατόχους του, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ κατάφερε να κάνει το Κογκρέσο να υιοθετήσει φιλόδοξα σχέδια που θα αλλάξουν βαθιά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών είτε για τεράστιες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ή στην στρατηγική βιομηχανία ημιαγωγών.

Ομολογουμένως, ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να διεκδικήσει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη. Η ακραία πόλωση της πολιτικής ζωής που έχει επισκιάσει όλους τους ομοσπονδιακούς θεσμούς, εξηγεί εν μέρει τη μέτρια εικόνα της. Η εγκατάλειψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ και η ριζοσπαστικοποίησή του σε κοινωνικά ζητήματα, ξεκινώντας με τον πεισματικό του πόλεμο ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους σε θέματα τεκνοποίησης, άνοιξαν τελικά χώρο για το κέντρο, στο οποίο κινείται ο Μπάιντεν. Τα αξιόλογα αποτελέσματα που μπόρεσε να διεκδικήσει στις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο του 2022, παραδοσιακά καταστροφικά για το κόμμα που κατέχει τον Λευκό Οίκο, είναι η συνέπεια. Επομένως, το διάγραμμα θα ήταν πολύ ευνοϊκό για τον Τζο Μπάιντεν, αν δεν είχε γεννηθεί το 1942 – κάτι που τον καθιστά μέλος της «σιωπηλής γενιάς» που προηγήθηκε εκείνης των μπούμερ. Οκτογενής από τον Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος επιτίθεται σε ένα σύνορο που κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ενώπιόν του. Οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν ήταν πολύ ενθουσιώδεις όταν ρωτήθηκαν για μια πιθανή δεύτερη θητεία πριν από αυτή την ανακοίνωση.

Όταν έκανε εκστρατεία το 2020, όντας ήδη ο γηραιότερος υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάστηκε ως «γέφυρα» σε μια νέα γενιά εκλεγμένων αξιωματούχων και ως μεταβατικός πρόεδρος. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν έλλειψη προσωπικοτήτων σε κυβερνήσεις, που συχνά θεωρούνται ως σκαλοπάτι για μια εθνική καριέρα. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έκανε τίποτα για να επιβεβαιωθεί. Η αποχώρηση της σκυτάλης λοιπόν θα περιμένει, παρά τα δύο πρόσφατα αντιπαραδείγματα όσον αφορά το πείσμα. Αποτυγχάνοντας να παραιτηθεί εγκαίρως, η προοδευτική δικαστής Ruth Bader Ginsburg αντικαταστάθηκε το 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά τον θάνατό της, από μια υπερσυντηρητική υποψηφιότητα. Πολύ αποδυναμωμένη μετά την τελευταία επανεκλογή της το 2018, στα 85 της χρόνια, η γερουσιαστής Νταιάν Φαινστάιν αποδυναμώνει τη στενή δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία με τις απουσίες της. Ως εκ τούτου, η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν ενέχει κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments