Global News

Washington Post: Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%

Washington Post: Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%

Πηγή Φωτογραφίας: Investopedia

Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τον πληθωρισμό καθιστώντας ακριβότερο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές τον δανεισμό χρημάτων, επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Η Federal Reserve (Fed), κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε το βασικό της επιτόκιο άλλο ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, στην συνεχιζόμενη προσπάθειά της να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, αλλά έδειξε ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης στην οικονομία των ΗΠΑ. Το όργανο καθορισμού των επιτοκίων της Fed ανέφερε ότι θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος μεταξύ 5% και 5,25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η αύξηση είναι η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τον περασμένο Μάρτιο σε αυτό που ήταν το πιο επιθετικό επιτόκιο από τη δεκαετία του 1980.

Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τον πληθωρισμό καθιστώντας ακριβότερο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές τον δανεισμό χρημάτων, επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Πολλοί οικονομολόγοι καλούν την Fed να σταματήσει το τρέχον καθεστώς αύξησης των επιτοκίων για να αποφύγει την ώθηση της οικονομίας σε ύφεση και, πιο πρόσφατα, την αύξηση της πίεσης στον τραπεζικό τομέα. Στη δήλωσή της που εξέδωσε την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών ανέφερε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση, διαγράφοντας μια αναφορά σε «μελλοντικές αυξήσεις» που εμφανίστηκαν σε προηγούμενες δηλώσεις και σημειώνοντας ότι «οι αυστηρότεροι όροι πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments