Διεθνή

Ιράν: Κίνημα διαμαρτυρίας «Το καλοκαίρι θα είναι όμορφο»

Ιράν: Κίνημα διαμαρτυρίας «Το καλοκαίρι θα είναι όμορφο»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Παρά την καταστολή, οι γυναίκες στο Ιράν συνεχίζουν τον αγώνα τους για ελευθερία. Η πολιτική ανυπακοή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την κοινωνία, σύμφωνα με τις απείθαρχες Ιρανές.

Παρά την καταστολή, οι γυναίκες στο Ιράν συνεχίζουν τον αγώνα τους για ελευθερία. Η πολιτική ανυπακοή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την κοινωνία, σύμφωνα με τις απείθαρχες Ιρανές.

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι ο εφιάλτης των μουλάδων. Θα μας δουν από την καλύτερή μας πλευρά», περιμένει η 19χρονη Pariah παρίας.  Η μαθήτρια από την Τεχεράνη γελάει και προσθέτει: «Ο καιρός ζεσταίνει και θέλουμε να ομορφύνουμε την πόλη με τα πολύχρωμα και όμορφα ρούχα μας». Εδώ και λίγο καιρό, η Pariah έχει σταματήσει να φοράει μαντίλα δημόσια. Όπως και πολλές άλλες γυναίκες, όπως επισημαίνει. Η Pariah παρατήρησε ότι ο αριθμός των γυναικών χωρίς μαντίλα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο που πυροδότησε τον τραγικό θάνατο της Τζίνα Μαχσά Αμίνι υπό την κράτηση της αστυνομίας το 2022, οι γυναίκες στο Ιράν φαίνεται να έχουν ανακτήσει το θάρρος και την ανθεκτικότητα. Πριν από ένα χρόνο, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες εμφανίζονται πλέον δημόσια όχι μόνο χωρίς μαντίλα, αλλά και χωρίς το υποχρεωτικό παλτό και μόνο με μπλουζάκι και τζιν ή φόρεμα. Επίσης για όσους αγωνίζονται εδώ και καιρό κατά της υποχρεωτικής χιτζάμπ. Όπως ακριβώς και ο 28χρονος φωτογράφος Ghazall Abdollahi.

Ο Ghazall έφυγε από το Ιράν πριν από επτά μήνες, όταν οι διαδηλώσεις ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Είχε πάρει μέρος σε διαδήλωση όπου συνελήφθησαν φίλοι της. Ο Ghazall κατάφερε να ξεφύγει από τους αξιωματικούς και αρχικά κρύφτηκε με γνωστούς του. Επειδή είχε ήδη βίζα για τη Γερμανία, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Αλλά εξακολουθεί να είναι σε στενή επαφή με τους φίλους της στο Ιράν. Της λένε για τις εμπειρίες τους κάθε μέρα, λέει ο Ghazall σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

«Για παράδειγμα, μου λένε πόσο περίεργο είναι να φεύγεις από το σπίτι χωρίς μαντίλα και παλτό. Συχνά το περιγράφουν σαν να νιώθουν γυμνοί. Αλλά ταυτόχρονα νιώθουν φυσικά και σωστά γι’ αυτό. Νομίζω ότι είναι Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι όλοι μου λένε ότι ακόμα και σε μικρότερες, πιο συντηρητικές πόλεις, δύσκολα βάζουν κανέναν να τις κοιτάξει επίμονα επειδή δεν φοράνε πια μαντίλα».

Καταστολή με χρήση νέας τεχνολογίας; 

Τους τελευταίους μήνες, νέες κάμερες παρακολούθησης έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιες πλατείες και δρόμους. Αυτά αποσκοπούν στον εντοπισμό γυναικών που εμφανίζονται στο κοινό χωρίς χιτζάμπ. Υποπτεύεται ότι οι αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα από βιομετρικά δελτία ταυτότητας, τα οποία έχουν εισαχθεί σταδιακά από το 2015. Τα τσιπ στα δελτία ταυτότητας μπορούν να αποθηκεύσουν ίριδες στα μάτια, δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θα πρέπει να λαμβάνουν «προειδοποίηση» μέσω SMS για πιθανές κυρώσεις.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία υψηλής τεχνολογίας στα κοινωνικά δίκτυα.

«Οι αρχές θέλουν να συγκρίνουν τις δωρεάν φωτογραφίες μας στο δρόμο χωρίς μαντίλα με τα σοβαρά και δυσαρεστημένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας με μια μαντίλα στην ταυτότητα και να μας αναγνωρίσουν έτσι; Καλή τύχη με αυτό!» γράφουν οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον.

Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι χώροι στο Ιράν που εξυπηρετούν γυναίκες χωρίς χιτζάμπ θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν. Πλέον πρόκειται να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι στα νοσοκομεία και στα αεροδρόμια. Όποιος παραβιάζει τους κανονισμούς δεν πρέπει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Χωρίς μαντίλα, οι γυναίκες επιβάτες δεν λαμβάνουν κάρτες επιβίβασης.

Πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι τέτοιες απόπειρες εκφοβισμού μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω. «Έχει γίνει μια αλλαγή βαθιά μέσα στην κοινωνία», λέει η θρησκευτική ερευνήτρια Haila Manteghi Amin σε συνέντευξή της.

Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Münster προσθέτει: «Αυτή η αλλαγή δεν περιορίζεται στα πνευματικά ή μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, ούτε στις μεγάλες πόλεις. Δεν διατάχθηκε ούτε από ψηλά. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ισχυρή πολιτιστική αλλαγή, ένας νέος τρόπος της σκέψης που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεγάλες αλλαγές. Δεν νομίζω ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία μπορούν να σταματήσουν αυτή την αλλαγή. Έχουν να κάνουν με μια επαναστατική γενιά, ενημερωμένη και ανοιχτόμυαλη χάρη στο Διαδίκτυο. Συνεχίζουν τον αγώνα των τελευταίων γενιά των γονιών τους και υποστηρίζονται από αυτούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments