Διεθνή

Ερντογάν: Η αντιπολίτευση υπαίτια για τα επεισόδια

Ερντογάν: Η αντιπολίτευση υπαίτια για τα επεισόδια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να υπονοεί ότι οι αντίπαλοί του είχαν υποκινήσει συγκρούσεις μια ημέρα νωρίτερα, όταν πλήθος πέταξε πέτρες εναντίον ενός βασικού στελέχους της αντιπολίτευσης

Στην αντιπολίτευση επιρρίπτει τις ευθύνες για τις πρόσφατες αναταραχές στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό υποστήριξε σε πολιτική ομιλία του λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να υπονοεί ότι οι αντίπαλοί του είχαν υποκινήσει συγκρούσεις μια ημέρα νωρίτερα, όταν πλήθος πέταξε πέτρες εναντίον ενός βασικού στελέχους της αντιπολίτευσης στην ανατολική πόλη Ερζερούμ, προπύργιο του κόμματος ΑΚ του προέδρου (AKP).

Με βάση τις σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας την ερχόμενη Κυριακή.

Χθες, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου Κωνστνατινούπολης και στελέχους του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Μια ημέρα αργότερα, στην άλλη πλευρά της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη δυτική πόλη Εντίρνε, ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είναι «υπέρ των ΛΟΑΤ» και ότι «συμμαχεί με τους τρομοκράτες».

Η τόνωση αυτής της ρητορικής από την πλευρά του Ερντογάν έχει να κάνει, σύμφωνα με τους αναλυτές στην ανάγκη εκλογικής προσέλκυσης συντηρητικών και εθνικιστικών ψηφοφόρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε τα επεισόδια στο Ερζερούμ και υποστήριξε πως η σύζυγος του Ιμάμογλου είχε προκαλέσει τα πλήθη κάνοντας ένα σήμα «V» σε μια άλλη συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα – μια χειρονομία που, όπως είπε, παρέπεμπε στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο υπουργός Εσωτερικών και δελφίνος για την ηγεσία το ΡΚΚ δήλωσε χθες ότι   «οι άνθρωποι του Ερζερούμ έχουν μεγάλη ευαισθησία στον εθνικισμό. Αν πάτε σε αυτές τις πόλεις και τους προκαλέσετε για τις ευαισθησίες τους, τότε ο Θεός φυλάει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments