ΟΤΑ

Τήλος: Ένα νησί που σπάει τους κανόνες παραγωγής ενέργειας

Τήλος: Ένα νησί που σπάει τους κανόνες παραγωγής ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: otavoice.gr

Το πρωτοποριακό έργο TILOS, το οποίο υλοποιείται στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, φαίνεται να αποτελεί μια προβολή του μέλλοντος στον τομέα της ενέργειας. 
Το πρωτοποριακό έργο TILOS, το οποίο υλοποιείται στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, φαίνεται να αποτελεί μια προβολή του μέλλοντος στον τομέα της ενέργειας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ολόκληρο το νησί θα ήταν ενεργειακά αυτάρκες, ότι οι κάτοικοί του θα ήταν παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας;
Όμως η Τήλος βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία, τονίζει η δραστήρια δήμαρχος Μαρία Καμμά- Αλειφέρη προσθέτοντας στο ακριτικό νησί μια ακόμη περιβαλλοντική πρωτιά μετά την επιτυχία των μηδενικών αποβλήτων, μέσω του προγράμματος “Just Go Zero Tilos”
Ενεργειακή αυτονομία
Το έργο TILOS, το οποίο έλαβε το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού για την καινοτομία και το Κοινό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιτρέψει στην Τήλο, να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανεξάντλητους ενεργειακούς πόρους που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας, δηλαδή τον ήλιο και τον άνεμο.
Το έργο TILOS είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα που συνδυάζει την παραγωγή ΑΠΕ από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκούς σταθμούς με αποθήκευση σε μπαταρίες (συσσωρευτές).
Το έργο διαχειρίζεται επίσης το τοπικό ενεργειακό σύστημα προβλέποντας τη μελλοντική παραγωγή ΑΠΕ και ρυθμίζοντας την κατανάλωση ενέργειας των τοπικών καταναλωτών.
Αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, ώστε να αλλάξει ριζικά η διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας μειώνοντας τη μεταβλητότητα της παραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποτελεί αναμφίβολα τη μελλοντική πηγή ενέργειας της ανθρωπότητας. Επιπλέον, χάρη στο προηγμένο λογισμικό και τους έξυπνους μετρητές ενέργειας, οι οποίοι θα εγκατασταθούν για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα, θα είναι δυνατή η πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Αντιστροφή των ενεργειακών δεδομένων.
Με το έργο TILOS, οι καταναλωτές και ολόκληρα νησιά μετατρέπονται σταδιακά σε παραγωγούς-καταναλωτές… Πρόκειται για ένα σημείο καμπής στην ενεργειακή κατάσταση, διότι το μέλλον έρχεται. Αλλά οι δυνατότητες αυτού του έργου δεν τελειώνουν εδώ. Αφενός, εγγυάται την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποιεί τη χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, αφετέρου, χάρη στην έξυπνη διαχείριση, η πλεονάζουσα ενέργεια από τις ΑΠΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις περιφερειακές μεταφορές.
Γιατί τα έργα μας μιλάνε πιο δυνατά από οποιαδήποτε λόγια, επισημαίνει η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά -Αλειφέρη.

Πηγή: otavoice.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments