Διεθνή

Guardian: Σε δεύτερο γύρο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Guardian: Σε δεύτερο γύρο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου πέτυχαν το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, σε εκλογές που θεωρούνται ετυμηγορία για την ολοένα και πιο αυταρχική πορεία του Ερντογάν.

Η Τουρκία οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγήθηκε έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία για να παρατείνει την 20ετή διακυβέρνησή του στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου πέτυχαν το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, σε εκλογές που θεωρούνται ετυμηγορία για την ολοένα και πιο αυταρχική πορεία του Ερντογάν.

Η προεδρική ψηφοφορία θα αποφασίσει όχι μόνο ποιος ηγείται της Τουρκίας, αλλά και αν θα επιστρέψει σε έναν πιο κοσμικό, δημοκρατικό δρόμο, πώς θα χειριστεί τη σοβαρή κρίση κόστους ζωής και θα διαχειριστεί τις βασικές σχέσεις με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Δύση.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι παρεμβαίνει στην καταμέτρηση και την αναφορά των αποτελεσμάτων.

Όμως, ο Ερντογάν είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι είχαν προβλέψει οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις και εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και μαχητική διάθεση καθώς απευθυνόταν στους υποστηρικτές του.

“Είμαστε ήδη μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό μας κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με τα επίσημα αποτελέσματα”, είπε ο Ερντογάν.

Με σχεδόν 97% καταμετρημένες κάλπες, ο Ερντογάν προηγήθηκε με 49,39% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου 44,92%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας έδωσε στον Ερντογάν ποσοστό 49,49% με καταμετρημένο το 91,93% των κάλπες.

Χιλιάδες ψηφοφόροι του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα, τραγουδώντας τραγούδια του κόμματος από μεγάφωνα και κυματίζοντας σημαίες, ενώ κάποιοι χόρεψαν και στους δρόμους.

“Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ακριβώς γιορτή ακόμα, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα γιορτάσουμε τη νίκη του. Ο Ερντογάν είναι ο καλύτερος ηγέτης που είχαμε για αυτή τη χώρα και τον αγαπάμε”, είπε ο Γιαλτσίν Γιλντριμ, 39 ετών, ο οποίος έχει ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας.

Τα αποτελέσματα αντανακλούσαν τη βαθιά πόλωση σε μια χώρα σε πολιτικό σταυροδρόμι. Η ψηφοφορία ορίστηκε για να δώσει στην κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δίνοντάς του ένα πιθανό προβάδισμα στον δεύτερο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδειχναν μια πολύ σφιχτή κούρσα, αλλά έδωσαν στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας εξακομματικής συμμαχίας, ένα ελαφρύ προβάδισμα. Δύο δημοσκοπήσεις την Παρασκευή τον έδειξαν πάνω από το όριο του 50%.

Η χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων – που ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό – αντιμετωπίζει τώρα δύο εβδομάδες αβεβαιότητας που θα μπορούσε να ταράζει τις αγορές, με τους αναλυτές να αναμένουν περιστροφές στο τοπικό νόμισμα και στο χρηματιστήριο.

“Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πιθανώς οι μεγαλύτερες δύο εβδομάδες στην ιστορία της Τουρκίας και θα συμβούν πολλά. Θα περίμενα ένα σημαντικό κραχ στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και πολλές διακυμάνσεις στο νόμισμα”, δήλωσε ο Hakan Akbas, διευθύνων σύμβουλος της Strategic Advisory. Υπηρεσίες, συμβουλευτική.

«Ο Ερντογάν θα έχει πλεονέκτημα σε μια δεύτερη ψηφοφορία αφού η συμμαχία του πήγε πολύ καλύτερα από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ένας τρίτος εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος, ο Σινάν Ογκάν, συγκέντρωσε το 5,3% των ψήφων. Θα μπορούσε να είναι «βασιλιάς» στον δεύτερο γύρο, ανάλογα με τον υποψήφιο που υποστηρίζει, είπαν οι αναλυτές.

Η αντιπολίτευση είπε ότι το κόμμα του Ερντογάν καθυστέρησε να εμφανιστούν τα πλήρη αποτελέσματα υποβάλλοντας αντιρρήσεις, ενώ οι αρχές δημοσίευαν αποτελέσματα με μια σειρά που ενίσχυε τεχνητά τον απολογισμό του Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου, σε προηγούμενη εμφάνισή του, είπε ότι το κόμμα του Ερντογάν «καταστρέφει τη βούληση της Τουρκίας» διαφωνώντας με την καταμέτρηση περισσότερων από 1.000 κάλπες. “Δεν μπορείτε να αποτρέψετε αυτό που θα συμβεί με αντιρρήσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ αυτό να γίνει τετελεσμένο γεγονός”, είπε.

Όμως, η διάθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αντιπολίτευσης, όπου ο Κιλιτσντάρογλου περίμενε τη νίκη, ήταν συγκρατημένη κατά την καταμέτρηση των ψήφων. Οι υποστηρικτές του κυμάτισαν σημαίες του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και χτυπούσαν τύμπανα, μάλλον απογοητευμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments