Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: «Ναι μεν, αλλά…» η γενική τάση για το αποτέλεσμα

Εκλογές στην Τουρκία: «Ναι μεν, αλλά…» η γενική τάση για το αποτέλεσμα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων, ο 69χρονος απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,40%, ενώ ο 74χρονος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,96%

Σύμφωνα με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων, ο 69χρονος απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,40%, ενώ ο 74χρονος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,96%. Εφόσον όμως κανείς δεν άγγιξε το ποσοστό του 50%, όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θα αναμετρηθούν εκ νέου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στις 28 Μαΐου.

Ωστόσο, ήδη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια μάχη για τη νίκη του δικού της εκλεκτού υποψήφιου.

Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ερντογάν θεωρούν δεδομένη τη νίκη του Σουλτάνου του Βοσπόρου.

Στην ιστοσελίδα της, η «Sabah» εκφράζει την πεποίθησή της στον απερχόμενο πρόεδρο της γείτονας: «Η Τουρκία είπε για άλλη μια φορά Ερντογάν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber», που ήδη έχει ανακηρύξει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν: «Ο λαός μίλησε και θέλει ξανά τον πρόεδρο Ερντογάν: Αυτοί που είναι υπέρ μιας ισχυρής Τουρκίας κέρδισαν».

Λιγότερο σίγουρη για τη νίκη του Ερντογάν, η εφημερίδα «Hürriyet» γράφει: «Η μάχη που κόβει την ανάσα δεν τελειώνει μέσα σε μία ημέρα».

Αντιθέτως, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην τουρκική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζουν σε καμία περίπτωση ότι ο Ερντογάν κατάφερε να βάλει στο περιθώριο τον Κιλιτσντάρογλου.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Cumhuriyet»«Δεν υπάρχει νικητής στον πρώτο γύρο των ιστορικών εκλογών… Ο Ερντογάν έχασε».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Halk TV» προτιμά να κρατάει κάποιες αποστάσεις: «Η σημαντική ημερομηνία είναι η 28η Μαΐου: ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Το σχετικό τηλεοπτικό δίκτυο σαφώς δεν βλέπει το κόμμα «AKP» (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν ως νικητή των εκλογών: «Το AKP δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες του στις κάλπες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments