Nέα της αγοράς

Σταθερότητα «ψηφίζει» η αγορά ομολόγων

Σταθερότητα «ψηφίζει» η αγορά ομολόγων

Πηγή Φωτογραφίας: GNOMIP.GR

Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις θετικές εισηγήσεις των επενδυτικών οίκων όπως της JPMorgan, της Goldman Sachs και της Morgan Stanley

Τρεις εργάσιμες ημέρες έχει μπροστά του, το Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται λίγες μόλις μονάδες κάτω από το υψηλό των 1140 μονάδων που είχε καταγραφεί μέσα στον περασμένο Μάρτιο.

Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις θετικές εισηγήσεις των επενδυτικών οίκων όπως της JPMorgan, της Goldman Sachs και της Morgan Stanley. Σαν αποτέλεσμα η στάση τους, δεν είναι στάση φόβου, αλλά στάση αναμονής. Μέσα στη συλλογιστική τους δεν υπάρχει η εκτίμηση πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα μεταβάλλει δραστικά την πορεία της χώρας προς τα μπροστά.

Στην καλύτερη περίπτωση οι ξένοι επενδυτές αναμένουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και στη χειρότερη των περιπτώσεων, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, με το ΠΑΣΟΚ να έχει αφήσει πίσω του τις «αντισυστημικές» κορόνες.

Αυτό που βλέπουμε στο Χρηματιστήριο, δεν είναι ξεκομμένο από την πραγματική οικονομία. Δεν είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι. Αντίθετα, είναι η συνειδητοποίηση πως τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έχουν πάει καλά και αναμένεται να κινηθούν ακόμα καλύτερα.

Με την Κομισιόν να εκτιμά πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2023 θα βρίσκεται στο 2,4% και την Morgan Stanley να το υπολογίζει στο 2,5%, με το Δημόσιο Χρέος προς το ΑΕΠ να εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κάτω από 160% το 2024, με τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης να υλοποιούνται σταθερά, με τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων να επιτυγχάνονται και με την ανεργία να συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προεξοφλούνται αυτές ακριβώς τις εξελίξεις.

Και αν ακόμα θεωρήσουμε πως όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο οφείλονται στο γεγονός ότι οι χρηματιστηριακοί επενδυτές διακρίνονται από ενθουσιασμό, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων. Διότι η αγορά χρέους είναι πιο συντηρητική. Και μπορεί να μην ενθουσιάζεται εύκολα, αλλά τρομοκρατείται εξ ίσου εύκολα με τις αγορές μετοχικών τίτλων.

Τι εξετάζουμε για να εκτιμήσουμε την πορεία των ελληνικών ομολόγων; Αφενός τα επιτόκια στην δευτερογενή αγορά, δηλαδή εκεί που μεταπωλούνται τα ομόλογα μετά από την έκδοση τους, και αφετέρου το spread, δηλαδή τη διαφορά του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου κινείται σταθερά πτωτικά και βρίσκεται σήμερα στο 3,992%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.

Την ίδια πτωτική πορεία ακολουθεί και το spread του Ελληνικού 10ετούς ως προς το Γερμανικό 10ετές, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο 12μηνο γράφημα.Στον ακόλουθο πίνακα παρατηρούμε πως το spread των 167,7 μονάδων βάσης αποτελεί ταυτόχρονα τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί σε εβδομαδιαία, μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση.

Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των spreads στον ευρωπαϊκό χώρο, το spread της Ιταλίας βρίσκεται στις 187 μονάδες βάσης.

Τι συμπεραίνουμε από τα ανωτέρω; Πως τόσο οι επενδυτές των ελληνικών μετοχών, όπως και οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων αντιμετωπίζουν την ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου, σαν μια κανονική ημέρα. Σαν μια ημέρα «business as usual». Σαν μια ημέρα συνέχισης της πορείας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments