Global News

Associated Press: Τι θα κάνει αυτή η σύνοδος κορυφής της G7 στην Ιαπωνία;

Associated Press: Τι θα κάνει αυτή η σύνοδος κορυφής της G7 στην  Ιαπωνία;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φέτος είναι η σειρά της Ιαπωνίας να είναι η χώρα που φιλοξενεί, αλλά η προεδρία των συνόδων κορυφής της G7 περιστρέφεται μεταξύ των επτά μελών. Συμμετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες επτά από τις πιο ισχυρές δημοκρατίες του κόσμου συγκεντρώνονται για την σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, τον τόπο της πρώτης ατομικής επίθεσης στον κόσμο στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, για να συζητήσουν για τον πληθωρισμό, την αντιμετώπιση των αλυσίδων εφοδιασμού, το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, καθώς επίσης και τον τρόπο αντιμετώπισης της ανερχόμενης Κίνας. Η G7 είναι μια άτυπη ομάδα κορυφαίων βιομηχανικών χωρών. Αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φέτος είναι η σειρά της Ιαπωνίας να είναι η χώρα που φιλοξενεί, αλλά η προεδρία των συνόδων κορυφής της G7 περιστρέφεται μεταξύ των επτά μελών. Συμμετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ηγέτες από ορισμένες χώρες εκτός της G7 και διεθνείς οργανισμούς θα συμμετέχουν επίσης σε ορισμένες συνεδριάσεις. Το μερίδιο των χωρών της G7 στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί σε περίπου 30% από περίπου 50% πριν από τέσσερις δεκαετίες.  Αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν σημειώσει τεράστια κέρδη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της G7 και τον ρόλο της στην ηγεσία μιας παγκόσμιας οικονομίας που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη σε λιγότερο πλούσιες χώρες. Προσκαλούνται επίσης ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Χιροσίμα είναι η πρωτεύουσα της Κισίντα. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η πορεία προς τον πυρηνικό αφοπλισμό φάνηκε πιο δύσκολη με τις πρόσφατες απειλές της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς και την ανάπτυξη πυρηνικών και πυραύλων από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Η Ιαπωνία, η οποία προστατεύεται από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική ότι η υπόσχεσή της για πυρηνικό αφοπλισμό είναι μια κενή υπόσχεση. Η Κισίντα προσπαθεί να σφυρηλατήσει έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη μεταξύ της τρέχουσας σκληρής πραγματικότητας και του ιδανικού ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments