Global News

Les Echos: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στον Ειρηνικό

Les Echos: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στον Ειρηνικό

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με την Παπούα Νέα Γουινέα, με στόχο την ενδυνάμωση της «σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Χωρίς να το ομολογεί, η Ουάσιγκτον στοχεύει για άλλη μια φορά να συγκρατήσει την παρουσία της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Παπούα Νέα Γουινέα που θα δώσει στις αμερικανικές δυνάμεις πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια αυτής της χώρας του Ειρηνικού, όπου η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Παπούα Νέα Γουινέα για τη συνάντηση του Φόρουμ των Νήσων ΗΠΑ- Ειρηνικού στο Πορτ Μόρεσμπι, που ανοίγει τη Δευτέρα. Ο Τζο Μπάιντεν, ο θείος του οποίου πέθανε στην Παπούα Νέα Γουινέα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, θα γινόταν αρχικά ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή τη Δευτέρα. Αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω των διαπραγματεύσεων για το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών και αντικαταστάθηκε από τον Άντονι Μπλίνκεν. Πριν από την συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας άμυνας και επιτήρησης. Αυτή η συμφωνία «θα ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, θα ενισχύσει περαιτέρω τη διμερή μας σχέση […] και θα αυξήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θα δώσει έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση στα ύδατα της Παπούα Νέας Γουινέας κοντά στις θαλάσσιες διαδρομές προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε αμερικανικούς δορυφόρους επιτήρησης, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός της Παπούα.-Νέα Γουινέα, Τζέιμς Μαράπε. «Περνάμε από μια γενική σχέση σε μια συγκεκριμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. Εάν αυτό το σύμφωνο παρουσιαστεί ως συμφωνία με στόχο την προστασία των συνόρων της χώρας, οι φιλοδοξίες της Κίνας στον Ειρηνικό είναι βασικός λόγος για την αμερικανική δέσμευση σε αυτή την περιοχή, επισημαίνουν οι ειδικοί. «Ακόμη και αν η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στο έγγραφο, είναι η βάση της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παπούα Νέας Γουινέας», αναλύει ο Γκόρντον Πικ, διεθνολόγος του Ινστιτούτου – United for Peake.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments