Διεθνή

Les Echos: Πικρή αποτυχία για την αριστερά του Α. Τσίπρα

Les Echos: Πικρή αποτυχία για την αριστερά του Α. Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αφιέρωμα στον Σύριζα και τον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας.

Αφιέρωμα στον Σύριζα και τον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό στις εκλογές, πέραν πάσης προσδοκίας, τεράστια απόσταση είκοσι ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνών δεξιό  κόμμα και η αποτυχία αποδίδεται στην εγκατάλειψη του αριστερού ριζοσπαστισμού και την στροφή προς την κεντροαριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αναμφισβήτητος χαμένος των εκλογών, τονίζει το άρθρο και συνεχίζει.

Η συντηρητική δεξιά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται πρώτη σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες και αναλαμβάνει ακόμη και ένα μεγάλο μέρος των 400.000 περίπου ψηφοφόρων που οι παρατηρητές αποδίδουν στην αριστερά. Η εκλογική επίδοση του Σύριζα είναι «εξαιρετικά αρνητική», όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο οι δεσμοί έχουν σπάσει και το ακροαριστερό κόμμα του Μέρα25 κέρδισε μόλις το 2,6% των ψήφων, η κατάρρευση της αριστεράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις στρατηγικές επιλογές της «ηγεσίας του Σύριζα». Το κόμμα έχασε πολύ από τον ριζοσπαστισμό του από το 2015 και μετά, όταν οι αντιιμπεριαλιστικοί, αντινεοφιλελεύθεροι, αντιρατσιστικοί και φιλεργατικοί λόγοι του τού επέτρεψαν να ανέλθειστην εξουσία, προς έκπληξη όλων.

Μια τεράστια παρεξήγηση σημάδεψε αμέσως τις σχέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των ψηφοφόρων του: ενώ ο ηγέτης είχε ρωτήσει τους Έλληνες το 2015, σε δημοψήφισμα, αν αποδέχονταν τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε η τρόικα με αντάλλαγμα προγράμματα στήριξης και ότι το «όχι» κέρδισε περισσότερο από 62%., υπέγραψε τελικά ένα τρίτο μνημόνιο, ακόμη πιο σκληρό από τα υπόλοιπα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments