Global News

CNN: «Σοβαρές δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας»

CNN: «Σοβαρές δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο νέος πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ προειδοποιεί για «σοβαρές δυσκολίες» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κατά την άφιξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ιδιαίτερα, ο νέος πρεσβευτής της Κίνας έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη, καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επαναφέρουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών τους σε καλό δρόμο. Ο Σι Φενγκ δήλωσε ότι στοχεύει να ενισχύσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε μια εποχή «σοβαρών δυσκολιών και προκλήσεων». «Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Κίνα για να τονώσουν τον διάλογο, να διαχειριστούν τις διαφορές και επίσης να διευρύνουν τη συνεργασία μας, ώστε η σχέση μας να επιστρέψει στην ορθή πορείας της», ανέφερε ο Σι σε δηλώσεις του στα αγγλικά μετά την προσγείωση στη Νέα Υόρκη.

Η άφιξη του Σι Φενγκ ως κορυφαίου διπλωματικού απεσταλμένου για το Πεκίνο έρχεται μετά από μια ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι εντάσεις εκτοξεύθηκαν μετά την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα νωρίτερα φέτος, αφού ένα κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης (το «λευκό μπαλόνι») διέσχισε τις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπήρξαν μηνύματα ότι αυτές οι ιδιαίτερες εντάσεις φαίνεται να αποκλιμακώνονται. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας κορυφαίο Wang Yi στη Βιέννη και ο υπουργός Εμπορίου ενδέχεται να συναντηθεί με κορυφαίους εμπορικούς και οικονομικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην Ιαπωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «όλα άλλαξαν όσον αφορά τη συνομιλία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας» μετά το περιστατικό με εκείνο το κατασκοπευτικό μπαλόνι, αλλά «νομίζω ότι θα δείτε ότι αυτή η ένταση θα αρχίσει να ξεπαγώνει πολύ σύντομα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments