Πολιτική

Εκλογές 2023: Λίστα αντί σταυρών και ενισχυμένη αναλογική στις 25 Ιουνίου

Εκλογές 2023: Λίστα αντί σταυρών και ενισχυμένη αναλογική στις 25 Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, αφού δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, αφού δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα προσφύγουν για μία ακόμα φορά στις κάλπες, στις 25 Ιουνίου. Αυτή τη φορά δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ δεν υπάρχει και σταυρός προτίμησης στους βουλευτές, καθώς καθορίζονται βάσει λίστας από τα κόμματα. Είθισται να μπαίνουν τα ονόματα με τις ψήφους που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή με βάση τα αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή. Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία θα ανέβει πιο ψηλά.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα των οποίων το ποσοστό αθροίζεται κοντά στο 10%, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments