Πολιτική

21η Μαΐου: Το εκλογικό σώμα

21η Μαΐου: Το εκλογικό σώμα
Οι πολίτες δεν είναι ούτε δικαστές ούτε ανήκουν σε κάποιον αποκλειστικά

Οι πολίτες δεν είναι ούτε δικαστές ούτε ανήκουν σε κάποιον αποκλειστικά. Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του ‘Ελληνα ψηφοφόρου. Ούτε είναι προς αντικείμενο εκμετάλλευσης η πίστη του στον Θεό. Η πίστη είναι κάτι το ιερό. Και όποιος επιδιώκει να παίξει με αυτό, αποδεικνύει πως δεν το νιώθει. Στη θρησκεία μας λέγεται υβριστής.

Οι εφήμερες πολιτικές εκπροσωπήσεις δεν μετασχηματίζονται υποχρεωτικά σε διαρκείς χειροκροτητές και σε δεδομένα ακροατήρια. Η ιστορία διδάσκει ότι, όταν παρόμοιες αντιλήψεις επικρατούν, κόμματα και προσωπικότητες οδηγούνται στο πολιτικό περιθώριο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Το εκλογικό σώμα δεν εμφορείται από τιμωριτική διάθεση. Δεν αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς. Απλά αισθάνεται ματαίωση ή δικαίωση από την συμπεριφορά του πολιτικού, που εμπιστεύθηκε και που προσπαθεί (ή όχι) να εφαρμόσει μετεκλογικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Ο λαϊκισμός συνετρίβη. Οι ψηφοφόροι δεν έλκονται από ασαφή επιχειρήματα και γενικόλογες δεσμεύσεις. Θέλουν, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, αυτοδύναμες κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Ούτε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει βάσιμα ότι οι ψηφοφόροι έγιναν «δεξιοί». Το υπόδειγμα πολιτικής που υπερασπίζεται ο Σύριζα, διέρχεται μια σοβαρότατη κρίση. Η οποία είναι πιθανότατα και κρίση υπαρξιακή, αφού περιορίζονται ολοένα και περισσότερο οι εμπειρικές εφαρμογές του μαρξισμού στις σημερινές συνθήκες. Όταν η πολιτική ιδεολογία διαψεύδεται, και η πολιτική που απορρέει από αυτήν δεν μπορεί παρά να γνωρίζει τις ματαιώσεις και τις διαψεύσεις της.

Παραμένοντας στα στενά όρια της χώρας μας αδυνατούμε να δούμε και αυτό φάνηκε στην προεκλογική περίοδο, το «δάσος» που ανήκουμε. Οι πολίτες, όμως, το είδαν και όποιος ψάχνει δικαιολογίες, δεν έχει παρά να κοιτάξει την αλήθεια. Το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εξουσία δεν ασκείται ελέω Θεού, ούτε έχει μοναρχικό περιεχόμενο. Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα σε πολίτες και κυβερνώντες. Ανά πάσα στιγμή η εξουσία των κυβερνώντων μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους πολίτες, εάν αυτοί το θελήσουν.

Η πολιτική είναι εφαρμογή. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Κοντολογίς τα μηνύματα δεδομένα. Όπως και τα συμβόλαια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments