Πολιτική

49% των συνταξιούχων ψήφισε Νέα Δημοκρατία και Κ. Μητσοτάκη

49% των συνταξιούχων ψήφισε Νέα Δημοκρατία και Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σε ποσοστό που αγγίζει το 50% ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι.

Σε ποσοστό που αγγίζει το 50% ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι. Το ποσοστό είναι πραγματικά επιβλητικό για μία πολυάριθμη κοινωνική ομάδα, που βλέπει ότι οι απολαβές της θα αυξάνουν.

49% των συνταξιούχων ψήφισε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ενώ μόλις 2 στους 10 συνταξιούχους κινήθηκε προς τον Σύριζα.

Πρόκειται για μια πολυπληθέστατη κοινωνική κατηγορία, η οποία αριθμεί 2,6 εκατομμύρια Έλληνες και η οποία παρατηρεί ότι οι απολαβές ενισχύονται και θα συνεχίσουν να τονώνονται, μετά από μία δεκαετία σημαντικών εισοδηματικών απωλειών.

Πράγματι, υπάρχει μόνιμη αύξηση των συντάξεων στο τέλος κάθε έτους με τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος θα προσδιορίζει το ύψος της. Έτσι, στις αρχές του 2024, αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 5%, ενώ ενδέχεται να προκύψει συμπληρωματικά αύξηση 0,5% λόγω απόκλισης των στοιχείων του πληθωρισμού του 2022.

Η διορθωτική αύξηση θα δοθεί μετά το καλοκαίρι, με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, τα οποία θα επικυρωθούν από την Eurostat. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στον νόμο Βρούτση ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Υπάρχει ακόμη η έμμεση αύξηση από ΑΚΑΓΕ, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Πρόκειται για σχέδιο μείωσης κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η μείωση θα δώσει κλιμακωτές αυξήσεις 1% – 7% στις συντάξεις από 1400 ευρώ έως 2500 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments