Global News

DW: To NATO ελπίζει σε ένταξη της Σουηδίας ως τον Ιούλιο

DW: To NATO ελπίζει σε ένταξη της Σουηδίας ως τον Ιούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Bernat Armangue

Είναι «απολύτως δυνατή» (η ένταξη της Σουηδίας) από τώρα έως τον Ιούλιο, δήλωσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε την Τουρκία και την Ουγγαρία να την επικυρώσουν.

Δύο ημέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  πέτυχε την επανεκλογή του στη χώρα του, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο να καλωσορίσει τη Σουηδία στη συμμαχία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Άγκυρα να αποσύρει τις αντιρρήσεις της.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αντέστρεψαν την αναποφασιστικότητα δεκαετιών πέρυσι και υπέβαλαν επίσημη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εισέλθει στη συμμαχία, στόχος της οποίας είναι η αμοιβαία προστασία μεταξύ των μελών της.

Ωστόσο, οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες και η Τουρκία χρησιμοποίησε την επιρροή της για να πιέσει την παρουσία Κούρδων μαχητών, επιτρέποντας στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, αλλά μπλοκάροντας τη Σουηδία.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «απολύτως πιθανή» από τώρα έως τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στη Λιθουανία, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά είναι απολύτως δυνατό να επιτευχθεί μια λύση που θα οδηγήσει σε απόφαση για την πλήρη ένταξη” πριν από τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Όσλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος τη Στοκχόλμη καθοδόν προς το Όσλο, δήλωσε ότι η Σουηδία έλαβε υπόψη τις τουρκικές ανησυχίες.

«Ήρθε η ώρα να οριστικοποιηθεί η ένταξη της Σουηδίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

«Προτρέπουμε τόσο την Τουρκία όσο και την Ουγγαρία -η οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη καμία από τις δύο- να επικυρώσουν την ένταξη το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Μπλίνκεν. «Δεν υπάρχει λόγος για περισσότερο χρόνο αναμονής. Η Σουηδία είναι ήδη έτοιμη», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments