Policy Briefs

Ιταλία: Διαμάχη για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιταλία: Διαμάχη για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης
Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ιταλία αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζει ότι η απορρόφηση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας προβλέπει επενδύσεις ύψους 191,5 δισ. ευρώ και 527 στόχους. Ωστόσο, η γραφειοκρατία και η συχνά ανεπαρκής δημόσια διοίκηση θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ταχεία εφαρμογή.

 Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι 24,5 δισ. ευρώ είχαν δαπανηθεί το 2022, ενώ μόνο 1,2 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής το 2023. Από το σύνολο των 191,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία είχε δαπανήσει έτσι το 13,4%.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποστηρίζει ότι η διαχείριση των χρημάτων απαιτεί σωφροσύνη, λέγοντας πως «το σχέδιό μας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η αναθεώρησή του απαιτεί προσεκτικό χειρισμό ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος βιασύνης ή κακοδιαχείρισης».

Πιο ανοιχτά, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο αμφισβητεί και διαψεύδει το ανώτατο δικαστήριο, τονίζοντας ότι «χρειάζεται εποικοδομητική προσέγγιση από όλους, ώστε τα έργα να υλοποιούνται και να λογοδοτούν σωστά. Η ανάλυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι παραπλανητική. Μόνο μετά την έναρξη των έργων θα είναι δυνατή η υποβολή έκθεσης σχετικά με την πρόοδο και τότε θα υπάρξει συνεπακόλουθη αύξηση των δαπανών που πραγματικά πραγματοποιήθηκαν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments