Global News

Le Figaro: Αμερικανικά και καναδικά πλοία πλέουν στα στενά της Ταιβάν

Le Figaro: Αμερικανικά και καναδικά πλοία πλέουν στα στενά της Ταιβάν

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Κίνα θεωρεί την Ταιβάν μέρος της επικράτειάς της και νιώθει άβολα με ξένους στρατιωτικούς ελιγμούς, όπως αυτός που πραγματοποιούν από κοινού το ναυτικό των ΗΠΑ και του Καναδά.

Πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά διέσχισαν αυτό το Σάββατο τα στενά της Ταιβάν, ανέφερε το ναυτικό και των δύο χωρών, σε κοινή αποστολή στην περιοχή αυτή, που χωρίζει το αυτόνομο νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταιβάν μέρος της επικράτειάς του και έχει δεσμευτεί να ανακτήσει τον έλεγχο μια μέρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική πίεση από το Πεκίνο προς το νησί.

Ο 7ος στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το αντιτορπιλικό του “USS Chung-Hoon” και το Βασιλικό Καναδικό Ναυτικό “HMCS Montreal” “αναλάμβαναν μια συνηθισμένη διέλευση μέσω του στενού της Ταϊβάν στις 3 Ιουνίου”.

Σε αυτά τα ύδατα «ισχύουν οι ελευθερίες ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στην ανοιχτή θάλασσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το αμερικανικό ναυτικό.

Η διέλευση των πλοίων μέσω της περιοχής καταδεικνύει «τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων μας για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σε αμερικανικά και καναδικά πλοία, ένα κινεζικό πλοίο έκανε ελιγμούς με «επικίνδυνο τρόπο» κοντά σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που διέσχιζε τα στενά της Ταιβάν, ανέφερε το Σάββατο ο αμερικανικός στρατός.

Πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε λιγότερο από 10 ημέρες, αφού η Ουάσιγκτον το έκρινε ως «άσκοπα επιθετικό ελιγμό» από μαχητικό του Πεκίνου εναντίον ενός από τα αεροσκάφη επιτήρησής του την περασμένη εβδομάδα.

Το σκάφος του Πεκίνου “πέρασε την Chung-Hoon στο λιμάνι και διέσχισε την πλώρη του στις 150 γιάρδες (137 μέτρα). Η Chung-Hoon διατήρησε την πορεία του και μείωσε την ταχύτητα στους 10 (κόμβους) για να αποφύγει μια σύγκρουση”, ανέφερε η Ουάσιγκτον στη δήλωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments