Γεωπολιτικά

«Η Ταϊβάν είναι ταραχοποιός»: Ο Τραμπ μιλά σαν το Πεκίνο και σοκάρει την Ασία

«Η Ταϊβάν είναι ταραχοποιός»: Ο Τραμπ μιλά σαν το Πεκίνο και σοκάρει την Ασία

Πηγή Φωτογραφίας: Chinese President Xi Jinping guides U.S. President Donald Trump during a visit to the Zhongnanhai Garden in Beijing, China, May 15, 2026. REUTERS/Evan Vucci/Pool

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr στην Google
Η σιωπηλή υποχώρηση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Κίνα προκαλεί πανικό στην Ταϊπέι και φόβους για ιστορική γεωπολιτική ανατροπή

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα δεν άφησε πίσω της μεγάλες συμφωνίες, θεαματικές ανακοινώσεις ή διπλωματικούς θριάμβους.

Άφησε όμως κάτι ίσως πολύ πιο σημαντικό: την αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον αρχίζει να μεταβάλλει τη στάση της απέναντι στην Ταϊβάν — και μάλιστα με όρους που θυμίζουν όλο και περισσότερο τη ρητορική του Πεκίνου.

Η φράση του Τραμπ ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην Ταϊβάν που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ΗΠΑ για ανεξαρτησία και αυτό είναι πρόβλημα» προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ασία.

Για πολλούς αναλυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος ουσιαστικά υιοθέτησε το βασικό αφήγημα της Κίνας: ότι η Ταϊβάν λειτουργεί ως «παράγοντας αποσταθεροποίησης» στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το Πεκίνο έστησε το σκηνικό ισχύος

Η κινεζική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε πλήρως την επίσκεψη Τραμπ για να στείλει συμβολικά αλλά εξαιρετικά ισχυρά μηνύματα.

Το πιο σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε όταν Κινέζοι αξιωματούχοι απαίτησαν από πράκτορα της Secret Service να αφοπλιστεί πριν συνοδεύσει τον Τραμπ σε επίσημη επίσκεψη στον Ναό του Ουρανού.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, πρόκειται για σχεδόν πρωτοφανή κίνηση απέναντι σε Αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα:

  • δημοσιογράφοι του Λευκού Οίκου περιορίστηκαν σε κλειστό χώρο,
  • Αμερικανοί φωτογράφοι εμποδίστηκαν να ακολουθήσουν τον Τραμπ
  • και το κινεζικό πρωτόκολλο επέβαλε αυστηρό έλεγχο σε κάθε δημόσια εικόνα της επίσκεψης.

Το μήνυμα ήταν σαφές:Η Κίνα θεωρεί πλέον ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως δύναμη «ίση» — ακόμη και μέσα στις πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες ασφαλείας και εικόνας.

Η Ταϊβάν βλέπει εφιάλτη εγκατάλειψης

Στην Ταϊπέι, κάθε λέξη του Τραμπ αναλύθηκε σχεδόν εμμονικά.Ο φόβος είναι βαθύς: ότι ο Τραμπ ίσως θεωρεί την Ταϊβάν διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις του με τον Σι Τζινπίνγκ.

Η ανησυχία αυτή δεν είναι αβάσιμη.

Παρότι ο Τραμπ επανέλαβε ότι «η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ταϊβάν δεν αλλάζει», την ίδια στιγμή άφησε σαφείς αιχμές κατά του φιλοανεξαρτησιακού στρατοπέδου της νήσου.

Αυτό δημιουργεί μια διπλή και αντιφατική εικόνα:

  • δημόσια στήριξη της Ταϊβάν,
  • αλλά ταυτόχρονα αποδοχή βασικών κινεζικών «κόκκινων γραμμών».

Τα όπλα των 14 δισεκατομμυρίων που μπορεί να αλλάξουν τα πάντα

Το πραγματικό τεστ όμως δεν είναι οι δηλώσεις.

Είναι τα όπλα.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη εγκρίνει στρατιωτικά πακέτα ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ταϊβάν, ενώ νέο πακέτο 14 δισ. βρίσκεται ακόμη στο γραφείο του Τραμπ

Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση αυτών των εξοπλισμών αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ πιθανότατα θα επιλέξει έναν συμβιβασμό:

  • να διατηρήσει τις πωλήσεις όπλων,
  • αλλά να αφαιρέσει τα πιο επιθετικά συστήματα που εξοργίζουν την Κίνα.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα:

  • στις πιέσεις του αμερικανικού στρατιωτικού λόμπι,
  • στις απαιτήσεις των ασιατικών συμμάχων,
  • και στην ανάγκη να αποφύγει ευθεία σύγκρουση με το Πεκίνο.

Η «Ουκρανία της Ασίας»

Στο Πεκίνο, η Ταϊβάν αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως η «Ουκρανία της Ανατολικής Ασίας».

Η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ταϊβάν ως γεωπολιτικό εργαλείο ανάσχεσης της ανόδου της Κίνας.

Γι’ αυτό και ο Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο πλαίσιο «στρατηγικής σταθερότητας», μέσα στο οποίο η Ουάσιγκτον θα αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική έκρηξη στα Στενά της Ταϊβάν.

Προς το παρόν, ο Τραμπ φαίνεται να αποδέχεται προσωρινά αυτή την ισορροπία.

Όχι από αδυναμία ιδεολογίας, αλλά από γεωπολιτικό ρεαλισμό.

Ο Τραμπ δεν εγκαταλείπει την Ταϊβάν — την χρησιμοποιεί

Παρά τις κατηγορίες ότι «μιλά σαν την Κίνα», πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Trump ακολουθεί μια πιο κυνική στρατηγική.

Δεν θέλει ούτε πόλεμο με την Κίνα ούτε πλήρη εγκατάλειψη της Ταϊβάν.

Θέλει να διατηρεί την κρίση ελεγχόμενη, ώστε να αποκομίζει:

  • οικονομικά οφέλη,
  • διαπραγματευτική πίεση,
  • και πολιτικά ανταλλάγματα.

Η Ταϊβάν μετατρέπεται έτσι σε εργαλείο πίεσης και όχι σε απόλυτη στρατηγική δέσμευση.

Η νέα εποχή αβεβαιότητας στην Ασία

Το μεγαλύτερο σοκ από το ταξίδι Τραμπ ίσως δεν ήταν όσα ειπώθηκαν δημόσια.

Ήταν η εικόνα μιας Αμερικής που δείχνει λιγότερο πρόθυμη να συγκρουστεί άμεσα με την Κίνα για χάρη της Ταϊβάν.

Για την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυτό αποτελεί προειδοποίηση.

Για την Ταϊπέι, είναι υπαρξιακός φόβος.

Και για το Πεκίνο, ίσως η πρώτη ένδειξη ότι η ισορροπία ισχύος στην Ασία αρχίζει να αλλάζει υπέρ της Κίνας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο