Policy Briefs

ΗΠΑ & Ε.Ε.: Αντίθετοι σε νομοσχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης

ΗΠΑ & Ε.Ε.: Αντίθετοι σε νομοσχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ άσκησαν δριμεία κριτική σε πολωνικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής για την προσχηματική διερεύνηση πιθανής ρωσικής επιρροή στην πολωνική πολιτική.

Το νομοσχέδιο θεωρείται ότι λειτουργεί σαν όχημα για τον εξοβελισμό των αντιπάλων του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) από την πολιτική σκηνή της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ συμμερίζεται τις ανησυχίες «ότι ο νέος νόμος […] θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την υποψηφιότητα πολιτικών της αντιπολίτευσης χωρίς τη δέουσα διαδικασία», δήλωσε ο Matthew Miller, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.

Την ενόχλησή της διαμήνυσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης τόνισε: «Έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία τώρα για την κατάσταση στην Πολωνία με τη δημιουργία με νόμο μιας ειδικής επιτροπής που είναι σε θέση να στερήσει από πολίτες, άτομα, το δικαίωμά τους να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα».

Και συμπλήρωσε: «Θα είναι δυνατόν να γίνει αυτό με μια διοικητική απόφαση χωρίς καμία δικαστική επανεξέταση, οπότε πρόκειται για μια ιδιαίτερη ανησυχία και η Επιτροπή … δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα, αν χρειαστεί, επειδή είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο σύστημα».

Η Πολωνία εκτιμά τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των συμμάχων μας σχετικά με την εθνική νομοθεσία, απάντησε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών στην κριτική με επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία «εκτιμά ιδιαίτερα» τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τονίζοντας ότι η νομοθεσία «παραμένει στην κυρίαρχη εθνική αρμοδιότητα του πολωνικού κοινοβουλίου», το υπουργείο εξέφρασε την ετοιμότητα «να διευκρινίσει και να εξηγήσει όλες τις πιθανές παρερμηνείες και αμφιβολίες σχετικά με αυτήν».

Η νέα επιτροπή που θα συσταθεί με το νομοσχέδιο θα διερευνήσει τη ρωσική επιρροή στην πολωνική πολιτική από το 2007 έως το 2022. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ένα δημόσιο πρόσωπο που ενήργησε υπό ρωσική επιρροή μπορεί να απαγορευτεί να κατέχει άδεια ασφαλείας ή να εργάζεται σε ρόλους που σχετίζονται με τη διανομή δημόσιων πόρων.

Η νέα επιτροπή θα είναι πλήρως λειτουργική πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με το PiS. Τα μέλη της θα επιλέγονται από το πολωνικό κοινοβούλιο, όπου το PiS και ο μικρότερος εταίρος του στον συνασπισμό, το Κόμμα της Κυρίαρχης Πολωνίας, διαθέτουν οριακή πλειοψηφία.

Η Επιτροπή της Ε.Ε. δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα εάν χρειαστεί «διότι είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο σύστημα χωρίς πραγματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη», προειδοποίησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments