Policy Briefs

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλευρό της Μολδαβίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλευρό της Μολδαβίας

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Οι ηγέτες της ΕΕ έρχονται για να πουν στους πολίτες της Μολδαβίας ότι δεν είναι μόνοι απέναντι στην επιθετικότητα

Οι ηγέτες της ΕΕ έρχονται για να πουν στους πολίτες της Μολδαβίας ότι δεν είναι μόνοι απέναντι στην επιθετικότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα στείλει στη Μολδαβία ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη στην ΕΕ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

O Ποπέσκου δήλωσε ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την 1η Ιουνίου – η οποία θα συγκεντρώσει ηγέτες από όλη την ήπειρο στο Κάστρο Mimi στο Bulboaca της Μολδαβίας – έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα του. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έρχονται για να πουν στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ότι δεν είναι μόνοι απέναντι στην επιθετικότητα, δήλωσε ο Popescu.

Ένα δεύτερο μήνυμα αναφέρεται στην υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας της Μολδαβίας. Οι Μολδαβοί δεν θα είναι μόνοι απέναντι στην επιθετικότητα άλλων χωρών και ιδιαίτερα, απέναντι στον επεκτατισμό του Κρεμλίνου.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία των 50 Ευρωπαίων ηγετών στην Μπουλμπότζα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει «πολυάριθμους, ισχυρούς φίλους» που την υποστηρίζουν πλήρως στην επιθυμία της να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ελευθερία

Επιπλέον, πριν από την έναρξη των εργασιών της, η Σύνοδος αποφάσισε το διπλασιασμό  της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς τη Μολδαβία.

Το Συμβούλιο επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε πολιτικούς και επιχειρηματίες από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Ρωσία που αποσταθεροποίησαν την κατάσταση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, μεταξύ των οποίων και ο φυγάς ολιγάρχης Vladimir Plahotniuc.

Ο Plahotniuc πρέπει να δικαστεί ερήμην του για την υπόθεση της «μεγάλης κλοπής» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας μεταξύ 2012 και 2014, αποφάσισε τη Δευτέρα το Εφετείο του Κισινάου.

«Η Ρουμανία είχε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και στην προετοιμασία του πακέτου καταχώρισης», ανέφερε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments