Διεθνή

Ελλάδα – Ισπανία: «Βίοι παράλληλοι»

Ελλάδα – Ισπανία: «Βίοι παράλληλοι»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ θα οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές θυμίζει την κίνηση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών του 2019

Η απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ θα οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές θυμίζει την κίνηση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών του 2019. Σημειώνοντας χαμηλό ποσοστό και στην ευρωκάλπη (23,75%) αποφάσισε να ζητήσει πρόωρα την λαϊκή ετυμηγορία για τον Ιούλιο, ενώ κανονικά  η συνταγματική θητεία της κυβέρνησής του έληγε τον Οκτώβριο. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε καταφέρει να ανακόψει την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και παρέδωσε την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός υπέστη σημαντική ήττα στις τοπικές και δημοτικές εκλογές – από τα δεξιά του όπως και ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τέσσερα χρόνια – και έτσι οι συμπολίτες του θα κληθούν να ψηφίσουν για τη νέα τους κυβέρνηση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής ήταν κόλαφος για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά, λόγω των μεγάλων απωλειών και του θριάμβου της Κεντροδεξιάς, η οποία επικράτησε στις περισσότερες περιοχές. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ζητώντας αμέσως από τον βασιλιά Φελίπε τη διάλυση της Βουλής, για να μη διακινδυνεύσει περαιτέρω απώλειες της ισχύος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα έχει επτά εβδομάδες μέχρι τις 23 Ιουλίου για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να προσπαθήσει να μειώσει τον αέρα νίκης που πνέει στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Μαζί με τους Σοσιαλιστές μεγάλη ήττα υπέστη και το αριστερό Podemos, που συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ. Η πιο ηχηρή ήττα για το Podemos ήταν στη Μαδρίτη, όπου έχασε και τους δέκα αντιπροσώπους του στην τοπική Βουλή της, εκεί όπου η αριστερά υπέστη μεγάλη ήττα από την φωτογενή Ιζαμπέλ Αγιούσο, ένα ανερχόμενο αστέρι της κεντροδεξιάς. Η Κεντροαριστερά είχε ήδη χάσει τις περιφέρειες της Καστίλης – Λεόν και της Ανδαλουσίας, όπου οι εκλογικές αναμετρήσεις είχαν γίνει τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα συγκρινόμενα με αυτά των ελληνικών. Ο δικομματισμός στην Ελλάδα εμφανίζεται πλέον «κουτσός», με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρεί σημαντικά. Μια δύσκολη συγκυρία διαφαίνεται στον ορίζοντα για την Αριστερά στη νότια Ευρώπη μετά και την καθίζηση των Podemos. Ομοιότητα, αλλά και διαφορά αποτελεί το γεγονός πως οι δημοτικές εκλογές στη χώρα μας ακολουθούν των εθνικών. Αντίστροφα δηλαδή σε σχέση με την Ισπανία. Σύγκριση ήδη γίνεται και με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ. Έχει γίνει πολύ κουβέντα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη οι συντελεστές του να πέσουν στα βασικά αγαθά και ο Πέδρο Σάντσεθ σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον μείωσε από τον Ιανουάριο σε μια σειρά από τρόφιμα. Το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε, ούτε επίσης οι επιτυχίες που είχε στην οικονομία με τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την αύξηση του βασικού μισθού. Οι πολιτικές συμμαχίες είναι αυτές που άφησαν τελικά το δικό τους πρόσημο στην Ισπανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments