Global News

Les Echos: Προτάσεις του ΟΟΣΑ για αναζωογόνηση της οικονομίας

Les Echos: Προτάσεις του ΟΟΣΑ για αναζωογόνηση της οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times

Η νέα πρόβλεψη του οργανισμού δείχνει παρατεταμένη αδυναμία στην παγκόσμια ανάπτυξη. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, το δυναμικό ανάπτυξης συνέχισε να επιδεινώνεται. Ο ΟΟΣΑ προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Είναι αποδεδειγμένο γεγονός: η ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες θα παραμείνει ασθενής. Στη δημοσίευση νέων προβλέψεων την Τετάρτη, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Clare Lombardelli,  υποστηρίζει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,7% φέτος, πριν επιταχυνθεί ελαφρά το επόμενο έτος στο 2,9%. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία. Οι οικονομολόγοι αναφέρουν τακτικά τον απόηχο της πανδημίας Covid-19, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που ωθεί τα επιτόκια υψηλότερα για να στηρίξουν τις αδύναμες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο φαινόμενο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια: το χαμηλό δυναμικό παραγωγής. Πέρασαν οι εποχές που η δυνητική αύξηση της παραγωγής ήταν κατά μέσο όρο 3,5% κάθε χρόνο. Πρέπει να πάμε πίσω στη δεκαετία του 1970. Εκείνη την εποχή, η αύξηση του ενεργού πληθυσμού, αυτή των παραγωγικών δυνατοτήτων και της παραγωγικότητας κατέστησαν δυνατή την επίτευξη αυτού του επιπέδου. Έκτοτε, η τάση είναι σαφώς πτωτική. Για την πρόσφατη περίοδο – μεταξύ 2020 και 2022 – η δυνητική αύξηση της παραγωγής είναι κοντά στο 1,5%.

Ο κύριος λόγος αυτής της απότομης επιδείνωσης οφείλεται στην πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας. Έχει επιδεινωθεί με την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, καθώς ο πληθυσμός γερνά σταδιακά. Σε αυτό προστίθεται η πολύ χαμηλότερη αύξηση του κεφαλαίου που διατίθεται σε έναν εργαζόμενο και η χαμηλότερη παραγωγική απόδοση αυτών των εργαζομένων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments