Πολιτική

Η ΝΔ πριν από το τελικό βιράζ

Η ΝΔ πριν από το τελικό βιράζ
Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου επισημαίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τον αέρα της σαρωτικής επικράτησης στις κάλπες της 21ης Μαΐου αλλά χωρίς σημάδια οίησης και έπαρσης, στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται για τις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, με στόχο μια ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει σε μία δέσμη μεταρρυθμίσεων. Ο χάρτης στην πρόσφατη αναμέτρηση βάφτηκε με το μπλε χρώμα της κεντροδεξιάς παράταξης – με μοναδική εξαίρεση τη Ροδόπη –, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται από την Πειραιώς είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου επισημαίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς όσο περισσότερα κόμματα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, δεδομένου μάλιστα ότι οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή.

Δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, από τη Νέα Δημοκρατία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα που κινούνται στο χώρο της σκληρής και της άκρας δεξιάς είχαν στις πρόσφατες εκλογές υψηλά ποσοστά, σε σχέση με αυτό που έλαβαν στο σύνολο της επικράτειας.

Για παράδειγμα, τις καλύτερες επιδόσεις η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τις επέτυχε στις εκλογικές περιφέρειες Έβρου (8,72%), Α’ Θεσσαλονίκης (8,36%), Β’ Θεσσαλονίκης (7,93%) και Πιερίας (7,56%). Την ίδια στιγμή, το κόμμα Νίκη συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Πιερία (7,46%) και στην Πέλλα (6,13%) και ακολουθούν η Β’ Θεσσαλονίκης (5,63%), η Χαλκιδική (5,39%) και η Δράμα (5,33%).

Μέχρι τις εκλογές θα ακολουθήσει ένας κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έμφαση από την Πειραιώς θα δοθεί ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη, με στόχο ακόμη υψηλότερα εκλογικά ποσοστά.

Για παράδειγμα, στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ έλαβε 34,15%, με την Ελληνική Λύση να υπερβαίνει το 8% και το κόμμα Νίκη να φθάνει στο 4,58%.

Παράλληλα, βέβαια, θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επισκέψεις σε δήμους της Αττικής, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε περιοχές, στις οποίες οι επιδόσεις του κόμματος ήταν κάτω από το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στην επικράτεια. Πάντως, σημειωτέον είναι το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής «βάφτηκε» μπλε στην πρόσφατη αναμέτρηση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με 46,02% και στην Α’ Πειραιώς με 48,55%.

ξαιρετικά υψηλές ήταν οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και στα νησιά της χώρας μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 49,93% στα Δωδεκάνησα και το 47,55% στις Κυκλάδες.

Παράλληλα, σαρωτικό ήταν το «γαλάζιο» προβάδισμα σε παραδοσιακά «κάστρα» του κόμματος, όπως είναι η Λακωνία (49,78%), η Καστοριά (46,84%), η Καρδίτσα (46,38%) και οι Σέρρες (46,98%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments