Global News

Le Point: Εθνικισμός και λαϊκισμός – Σε κρίση το «Κέντρο»;

Le Point: Εθνικισμός και λαϊκισμός – Σε κρίση το «Κέντρο»;
Σε πολλές χώρες της ΕΕ, λαϊκιστικά, εθνικιστικά ή ακροδεξιά κινήματα σημειώνουν συνεχώς επιτυχία εις βάρος των μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων (κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά).

Σε πολλές χώρες της ΕΕ, λαϊκιστικά, εθνικιστικά ή ακροδεξιά κινήματα σημειώνουν συνεχώς επιτυχία εις βάρος των μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων (κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά).

Τελευταίο παράδειγμα στη Φινλανδία: την Παρασκευή, μετά από δύο μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ο μελλοντικός πρωθυπουργός Petteri Orpo, επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού (κεντροδεξιά), ανακοίνωσε μια κυβερνητική συμφωνία με το Κόμμα των Φινλανδών, τον σχηματισμό της ακροδεξιάς ήρθε δεύτερος στις βουλευτικές εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια συμμαχία, ούτε στη Φινλανδία ούτε αλλού στην Ευρώπη. Από τη Λετονία στην Ιταλία μέσω Πολωνίας ή Ουγγαρίας, οι εθνικοσυντηρητικοί συνασπισμοί βρίσκονται σε άνοδο.

Ένα άλλο σενάριο: στη Σουηδία , φυσικά, το κόμμα των Δημοκρατικών της Σουηδίας (SD), που ιδρύθηκε από εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί, δεν μπήκε στην κυβέρνηση αλλά το υποστηρίζει. Συγκεκριμένα, η ΣΔ ψηφίζει τους νόμους που προτείνει η εκτελεστική εξουσία και συμβάλλει παρασκηνιακά στην υλοποίηση μέρους της πολιτικής της γραμμής.

Σε μια Ευρώπη που έχει διασπαστεί από πολιτικούς διαχωρισμούς, οι οποίοι αντιτίθενται σε υπέρ και αντιευρωπαίους, υπέρ και κατά της μετανάστευσης ή ακόμη και συντηρητικούς ενάντια στους προοδευτικούς, το κέντρο αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Η Sylvie Guillaume , ιστορικός, επίτιμη καθηγήτρια πανεπιστημίου, λέει επ’ αυτού: «Ο κεντρισμός είναι η αναζήτηση μιας συναίνεσης. Από τη στιγμή που υπάρχουν πολύ ισχυροί, πολύ σκληροί διαχωρισμοί στην κοινωνία, έχετε μια αποδυνάμωση του κεντρισμού.

Με τα κοινωνικά δίκτυα που έχουν σχεδόν αντικαταστήσει τους ενδιάμεσους φορείς, παράδειγμα το επεισόδιο των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, το εκλογικό σώμα έχει απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά κόμματα, ενδίδοντας στον λαϊκιστικό λόγο.

«Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό φαινόμενο », συνεχίζει η Sylvie Guillaume. ” Αυτά είναι και κοινωνικά φαινόμενα. Πριν είχατε πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, δομές που κάπως πλαισίωσαν, που είχαν τη λειτουργία του πλαισίου. Τώρα, αυτά τα λεγόμενα κλασικά πολιτικά κόμματα έχουν καταρρεύσει.”

Αλλά αν τα παραδοσιακά κόμματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι προοδευτικές και συναινετικές ιδέες τους φαίνεται να υιοθετούνται… από τα λαϊκιστικά κόμματα μόλις βρεθούν προ των πυλών της εξουσίας, όπως η ανατροπή της Μαρίν Λεπέν στην Ευρώπη, ή έχουν ήδη καθιερωθεί όπως Τζόρτζια Μελόνι, και η θέση της για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Ο Jean-Pierre Darnis , λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής: “Μπορούμε να έχουμε ομιλίες διαμαρτυρίας, μπορούμε να έχουμε μορφές λαϊκισμού. Αλλά όταν φτάνουμε στις επιχειρήσεις και αν θέλουμε να μείνουμε εκεί, αρχίζουμε να καλλιεργούμε αυτό που η εποχή θα ονομαζόταν κεντρώος λόγος».

Μένει να δούμε αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προπύργιο του κεντρισμού, θα αντισταθεί στην επίθεση των λαϊκιστικών κομμάτων κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments