Global News

Economist: Οι Βρυξέλλες απαιτούν 66 δισ. ευρώ περισσότερα για τον προϋπολογισμό 2024 – 2027

Economist: Οι Βρυξέλλες απαιτούν 66 δισ. ευρώ περισσότερα για τον  προϋπολογισμό 2024 – 2027

Πηγή Φωτογραφίας: Enikonomia

Ουκρανία, τόκοι, μεταναστεύσεις: η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τα αναμενόμενα. Η Επιτροπή προτείνει νέους ίδιους πόρους, ιδίως συνεισφορά με βάση τα κέρδη της εταιρείας.

Σε μια εποχή που η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη για δημοσιονομική σύνεση για το 2024, ζητά (πολύ) περισσότερα χρήματα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από ό,τι είχε προγραμματιστεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Ο επίτροπος προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ωστόσο, δυσκολεύτηκε να δικαιολογήσει τα 65,8 δισ. ευρώ που ζητήθηκαν από τις πρωτεύουσες για την περίοδο 2024-2027, καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2020.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτεί τεράστια μακροοικονομική υποστήριξη για το Κίεβο. Η άνοδος των επιτοκίων μετά την άνοδο των τιμών αύξησε τις χρεώσεις τόκων του γιγαντιαίου ταμείου ανάκαμψης μετά την Covid NextGenEU. Η νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους Είκοσι Επτά στις αρχές Ιουνίου σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστεύσεων προκαλεί νέο κόστος διαχείρισης στα λεγόμενα κράτη πρώτης γραμμής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία θα αποτελείται από 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 17 δισ. σε επιχορηγήσεις. Αυτά τα κεφάλαια θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο της χρήσης τους, σε μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά μέχρι πρόσφατα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να δημιουργήσουν μια νέα «πλατφόρμα», που ονομάζεται STEP, για την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της ΕΕ. Αυτή είναι η τελική μορφή που έλαβε έργο «ταμείο κυριαρχίας» που ανακοινώθηκε πέρυσι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή η πλατφόρμα ανακατευθύνει υπάρχοντα προγράμματα όπως το InvestEU ή το Horizon Europe, αλλά πρέπει επίσης να λάβει 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα χρήματα. Αυτό δεν είναι αμελητέο, αλλά αυτό το ποσό έχει απογοητεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τη Valérie Hayer, ειδικό στον προϋπολογισμό για την φιλελεύθερη, κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα Renew, «η έλλειψη φιλοδοξίας της Επιτροπής για το Ταμείο Κυριαρχίας είναι στρατηγική ανοησία». Εκφράζει τη λύπη της για την απροθυμία πολλών κρατών" και σημειώνει με πείσμα την έκρηξη των κρατικών ενισχύσεων σε μεγάλο αριθμό χωρών, η οποία αρχίζει να απειλεί την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς δεδομένων των δημοσιονομικών ικανοτήτων που ποικίλλουν πολύ. Η Γερμανία, τυχαία, μόλις άνοιξε ένα κόκκινο χαλί δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αμερικανικό όμιλο Intel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments