Διεθνή

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα – Κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα – Κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η τουρκική λίρα, καθώς οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα.

Σε ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η τουρκική λίρα, καθώς οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται πως τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 15% από το 8,5%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν στο 20%. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο καταγράφει πτώση 2,6%, διαμορφούμενη στις 24,188 λίρες ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο στο 15%. Η Τουρκία, ανατρέποντας τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν, αύξησε τα επιτόκια στο 15% από το τρέχον επίπεδο του 8,5%.

Το πρόβλημα του προέδρου Ερντογάν είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας παραμένει υψηλός και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, αφού ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να στηρίξει τη λίρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ευρέως την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά ο ηγέτης της Τουρκίας είχε απολύσει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από δύο χρόνια, όταν προσπάθησαν να τηρήσουν τις ορθόδοξες πολιτικές.

Τα επιτόκια είχαν μειωθεί από 19% πριν από δύο χρόνια σε 8,5% τους τελευταίους μήνες.

Η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν είναι αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Η απόφοιτος του Πρίνστον, πρώην στέλεχος της Wall Street, έλαβε την απόφαση για να διπλασιάσει τα επιτόκια στην Τουρκία.

Το πικρό φάρμακο είναι απαραίτητο για να σωθεί η Τουρκία από τον οικονομικό κίνδυνο, εκτιμά η Wall Street Journal.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments