Global News

CNBC: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη βία στη Δυτική Όχθη

CNBC: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη βία στη Δυτική Όχθη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά την ισραηλινή επιχείρηση που άφησε νεκρούς πέντε Παλαιστίνιους στις αρχές της εβδομάδας, έχει εξαπολυθεί σειρά επιθέσεων και από τις δύο πλευρές, με την τελευταία να είναι μια επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους που άφησε πίσω του 34 τραυματίες.

Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «απειλεί να γίνει ανεξέλεγκτη», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. «Οι πρόσφατοι θάνατοι και η βία, σε συνδυασμό με την εμπρηστική ρητορική, χρησιμεύουν μόνο για να βυθίσουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους βαθύτερα σε μια άβυσσο», ανέφερε ο Τουρκ σε δήλωση.

Είκοσι άνθρωποι – κυρίως Παλαιστίνιοι – έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εβδομάδας στη Δυτική Όχθη σε ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές, επιθέσεις Παλαιστινίων ή Ισραηλινών εποίκων. Αυτοί οι θάνατοι ανεβάζουν σε περισσότερους από 200 τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση μέχρι στιγμής φέτος. «Το Ισραήλ πρέπει να αναθεωρήσει επειγόντως τις πολιτικές και τις ενέργειές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη  σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και του σεβασμού του δικαιώματος στη ζωή», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ έχει επίσης υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», πρόσθεσε. Η ισραηλινή εθνική υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet συνέλαβε τρεις υπόπτους ως υπεύθυνους για τις πρόσφατες μαζικές ταραχές από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων που προκάλεσαν 34 τραυματισμούς, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι ταραχές ακολούθησαν επίθεση στη Δυτική Όχθη, κατά την οποία δύο Παλαιστίνιοι μαχητές πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου,  είχε ήδη ανακοινώσει την επίσπευση της κατασκευής περίπου χιλίων σπιτιών μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών χωρίς να αναφέρει τις επιθέσεις εποίκων που σημειώθηκαν. «Η απάντησή μας στον τρόμο είναι να τον πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να οικοδομήσουμε τη χώρα μας», ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο του. Ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, επέκρινε τους εποίκους που πυρπόλησαν δεκάδες οχήματα και σπίτια την περασμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε μια τέτοια βία, είπε. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments