Πολιτική

Στο κατώφλι μιας νέας πολιτικής περιόδου

Στο κατώφλι μιας νέας πολιτικής περιόδου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Την Κυριακή η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η παράταξη του κεντροδεξιού πραγματισμού, του μέτρου και της κοινωνικής ευθύνης λύνει τον γόρδιο δεσμό με τις «ενοχές» της.

Την Κυριακή η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η παράταξη του κεντροδεξιού πραγματισμού, του μέτρου και της κοινωνικής ευθύνης λύνει τον γόρδιο δεσμό με τις «ενοχές» της. Αυτές που έδωσαν την ευκαιρία στους αντιπάλους της να γράψουν την ιστορία σύμφωνα με το δικό τους αφήγημα. Στις 25 Ιουνίου, η ισχυρή εντολή που αναμένεται να δώσουν οι ψηφοφόροι στη ΝΔ για αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει απλά ιστορική νίκη, αλλά θα συνιστά ιστορική στροφή που θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις και αλλαγές στην υπό αποδρομή Αριστερά.

Το ύψος της εκλογικής επίδοσης της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται αυτές τις ώρες δημοσκοπικά να μπορεί να φθάσει ακόμη και το 45%, σε συνδυασμό με το βαθμό πτώσης των ποσοστών του Σύριζα, που δείχνει να έχει και νέες απώλειες φθάνοντας στο 17,5% – 18%, και επομένως το μέγεθος της διαφοράς, αντικειμενικά θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό χάρτη. Θα υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση και μάλιστα μετά από κυβερνητική θητεία και, ταυτόχρονα, ένα πρωτόγνωρο πλήγμα για τη βασική δύναμη της αντιπολίτευσης μαζί μια διαφορά – ρεκόρ. Ουσιαστικά θα διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με ανύπαρκτη την έννοια του δικομματισμού. (Σε άρθρο με τον τίτλο «Κομματικό σύστημα σε μετάβαση;», επισημαίναμε προ μηνός τη διαγραφόμενη μετάβαση από τον δικομματισμό στο σύστημα του ενάμισι κόμματος). Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση και ένας ισχυρός πρωθυπουργός που θα έχουν απέναντι βασικά τα προβλήματα και τις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Δεν θα έχουν άλλοθι, δεν θα έχουν πίστωση χρόνου. Είναι σαν να έχει μιλήσει ο λαός και να έχει πει κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σου έδωσα όλη τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά μου, να προχωρήσεις σε θαρραλέες αλλαγές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Καν’ το».

Από την άλλη, θα υπάρχει μια μειωμένης ισχύος στο σύνολό της Κεντροαριστερά, που έχει να συζητήσει πολλά, μα πάρα πολλά, αν θέλει να έχει μέλλον στο πολιτικό προσκήνιο. Πρωτίστως ο Σύριζα, που τα ποσοστά του θα δείχνουν τέλος εποχής και θα βρεθεί μπροστά σε μείζονα ταυτοτικά, φυσιογνωμικά, ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα. Παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δει καλύτερα την πραγματικότητα και την πορεία του, αφού, παρά την όποια άνοδο έχει σε σχέση με το 8,1% του 2019, θα πρέπει να υπερβεί την ασάφεια προσανατολισμού και την έλλειψη στρατηγικής, αν επιθυμεί να δει να ανεβαίνουν οι μετοχές του στο πολιτικό παιχνίδι και να πρωταγωνιστήσει σαν ένας εν δυνάμει σχηματισμός εξουσίας.

Είναι σίγουρο επομένως ότι θα υπάρξουν σοβαρές διεργασίες στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι θα έχουμε εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο και ευρωεκλογές μόλις σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, ακόμα και το γεγονός ότι κόμματα που χαρακτηρίζονται από αντισυστημισμό, ανορθολογισμό, αντιδυτικισμό θα αθροίζουν συνολικά 15% – 20%, είτε τελικά κάποια μπουν και κάποια όχι. Κατ’ ουσίαν, θα υποδηλώνεται μια μετάλλαξη του λαϊκισμού και μια αναζήτηση από ένα μέρος της κοινωνίας νέων εκφραστών. Θα είναι σοβαρό λάθος η υποτίμηση αυτού του γεγονότος.

Τι συμβαίνει όμως με αυτά τα κόμματα αυτή τη στιγμή; Τα δύο κόμματα από το χώρο της Αριστεράς (Πλεύση Ελευθερίας, Μέρα25) και τα τρία κόμματα του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου και της Ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) δίνουν μάχη για την υπέρβαση του κρίσιμου για την είσοδό τους στη Βουλή 3%, με τα ποσοστά να αλλάζουν πλέον καθημερινά και να διαμορφώνουν οριακές καταστάσεις. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα, ούτε ποσοστά σιγουριάς για κανένα από αυτά τα κόμματα. Λογικά από τα δύο αριστερά κόμματα που έχουν αλληλοκαλυπτόμενα κοινά σημεία, ένα έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Επίσης, από τα τρία άλλα κόμματα, ένα ή δύο μπορεί ίσως να πετύχουν το στόχο. Ωστόσο, όσο εύκολο είναι να δούμε πεντακομματική Βουλή, τόσο εύκολο ίσως αποδειχθεί να έχουμε επτακομματική ή και οκτακομματική Βουλή.

Την οριστική απάντηση θα την λάβουμε όταν ανοίξουν οι κάμπες. Πολλά θα κριθούν σε λίγες χιλιάδες ψήφων. Πολλά θα κριθούν και από την αποχή. Όλα δείχνουν ότι αυτή η Κυριακή θα είναι συναρπαστική και ακόμη πιο συναρπαστική αναμένεται η συνέχεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments