Global News

Sky News: Ρωσία και Κίνα αποτρέπουν νέες ζώνες προστασίας στην Ανταρκτική

Sky News: Ρωσία και Κίνα αποτρέπουν νέες ζώνες προστασίας στην  Ανταρκτική

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η επιτροπή CCAMLR ήθελε να ορίσει τρεις νέες προστατευόμενες περιοχές στον Νότιο Ωκεανό. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά, οι εκπρόσωποι της Μόσχας και του Πεκίνου αντιτάχθηκαν στις επιθυμίες των άλλων 25 κρατών μελών.

Στην ειδική συνεδρίασή της στο Σαντιάγο της Χιλής, η Επιτροπή της Ανταρκτικής CCAMLR δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για τον καθορισμό νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Ειδικότερα, η Κίνα και η Ρωσία απέτρεψαν την επίτευξη συναίνεσης για τρεις νέες προστατευόμενες περιοχές στον Νότιο Ωκεανό στο συνέδριο της Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) στην πρωτεύουσα της Χιλής, δήλωσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η προστασία του Νότιου Ωκεανού γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα. Δυστυχώς, αυτή η ειδική σύνοδος ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσαν οι προηγούμενες έξι ετήσιες συναντήσεις: με δύο χώρες να εμποδίζουν τη διαδικασία των άλλων 25 μελών της CCAMLR να σημειώνουν πρόοδο προς ένα δίκτυο Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχές στον Νότιο Ωκεανό», δήλωσε ο Andrea Kavanagh, Διευθυντής Διατήρησης Ανταρκτικής και Νοτίου Ωκεανού στο Pew Bertarelli Ocean Legacy Project.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουκρανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Χιλή είχαν προτείνει τον χαρακτηρισμό τριών προστατευόμενων περιοχών στην Ανατολική Ανταρκτική, τη Θάλασσα Γουέντελ και την Ανταρκτική Χερσόνησο. Η συνολική έκταση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων αντιστοιχεί περίπου στο 1% των ωκεανών του κόσμου. Η CCAMLR παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην προστασία του νότιου ωκεανού. Για περισσότερα από έντεκα χρόνια, δεν έχει επιτύχει τον στόχο της να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών τόνισε ο Sascha Müller-Kraenner, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Umwelthilfe. «Χρειαζόμαστε επειγόντως δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στις επερχόμενες συνεδριάσεις της CCAMLR».

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο προστατευόμενες περιοχές στην Ανταρκτική: μια περιοχή 94.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τα νησιά Νότιο Όρκνεϋ που ιδρύθηκε το 2009 και μια περιοχή 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Θάλασσας Ρος που ορίστηκε το 2016. Η Ανταρκτική απειλείται ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μελέτες δείχνουν ότι το λιώσιμο των μεγαλύτερων παγετώνων της δυτικής Ανταρκτικής – οι οποίοι περιέχουν αρκετό νερό για να ανυψώσουν τους ωκεανούς κατά αρκετά μέτρα – φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments