Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι 22 πρωτοεμφανιζόμενοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί

Εκλογές 2023: Οι 22 πρωτοεμφανιζόμενοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το 54% -συνολικά 34 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί- είναι νέα μέλη της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/06) από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, είχε αρκετές μετακινήσεις, άρωμα γυναίκας και σίγουρα αέρα ανανέωσης.

Συμπεριλαμβανομένων των τριών υπουργών Επικρατείας, των δύο υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετρά 63 πρόσωπα, με τον μέσο όρος ηλικίας να είναι τα 53 χρόνια και το 45% να είναι από τη γενιά των 40ντάρηδων. Επίσης, το 54% -συνολικά 34 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί- είναι νέα μέλη της κυβέρνησης. Από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρέμειναν 29 μέλη (46%).

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα λοιπόν έχουμε και πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε ορισμένους εξ’ αυτών:

Η υφυπουργός ΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο 2016 με Ιούλιο 2019 ήταν επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο (EULEX). Το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019-Ιανουαρίου 2020 ήταν επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς

Ο Θάνος Πετραλιάς αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση. Με σπουδές στα Οικονομικά, την περίοδο 2012-2014 διετέλεσε μέλος της ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η ψυχολόγος Ειρήνη Αγαπηδάκη, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. To 2019 παραιτήθηκε από τηνακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασιλής Σπανάκης

Ο εκλεγμένος βουλευτής με τη ΝΔ Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας.Υπήρξε ενεργό στέλεχος των Μ.Α.ΚΙ., Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΚΙ.Ο. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου και Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης

Δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη, ο Στάθης Κωνσταντινίδης εκλέγεται βουλευτής από το 2012 και τώρα μπαίνει στην κυβέρνηση.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Η Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη, από τον Ιούλιο του 2019, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments