Πολιτική

Κυριάκος και μεσαίος χώρος

Κυριάκος και μεσαίος χώρος

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Η μεγάλη πλειονότητα, ωστόσο, του μεσαίου χώρου επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, γιατί επέδειξε ορθολογισμό κατά την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κρίσεων αυτών και γιατί κατάφερε να πείσει ότι διαθέτει την απαιτούμενη καταλληλότητα να ηγηθεί της πορείας της χώρας μέσα σε συνθήκες προϊούσας διεθνούς ρευστότητας.

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελούν απλά μια θετική εκλογική καταγραφή. Συνιστά μια απόδειξη υπεροχής του πολιτικού ορθολογισμού απέναντι στις δυνάμεις της εχθροπάθειας, της αμετροέπειας και του λαϊκισμού και καταγράφεται μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης που σημαδεύτηκαν από την πανδημική κρίση, την ένταση στον Έβρο, το πολεμικό γεγονός και την συνακόλουθη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Η μεγάλη πλειονότητα, ωστόσο, του μεσαίου χώρου επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, γιατί επέδειξε ορθολογισμό κατά την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κρίσεων αυτών και γιατί κατάφερε να πείσει ότι διαθέτει την απαιτούμενη καταλληλότητα να ηγηθεί της πορείας της χώρας μέσα σε συνθήκες προϊούσας διεθνούς ρευστότητας.

Νίκησε όμως και το κόμμα που είχε το μοναδικό συνεκτικό και σαφές πολιτικό μήνυμα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ενίσχυση του ΕΣΥ, περαιτέρω μείωση των φόρων, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και εφαρμογή της αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα. Απλά πράγματα και κατανοητά, ακόμη και για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ο οποίος ανέδειξε την ΝΔ πρώτο κόμμα σε ιστορικά αριστερόστροφες περιφέρειες όπως η Β Πειραιά, η Δυτική Αττική και η Κρήτη. Σε αυτό βέβαια βοήθησε σε κρίσιμο βαθμό και μια εξαιρετική επικοινωνιακή καμπάνια και η υιοθέτηση νέων μέσων όπως το TikTok. Ειδικά τα βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί κατά πλειοψηφία η νεολαία, έδειξαν έναν άνθρωπο γήινο, προσγειωμένο, απροσποίητο και με χιούμορ. Το TikTok εξαφάνισε πλήρως την εικόνα που είχε διαμορφώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τον Μητσοτάκη, ως έναν ψυχρό και απρόσιτο τεχνοκράτη. Αυτό το outing φαίνεται πως βοήθησε και τον ίδιο τον αρχηγό της ΝΔ να νιώσει άνετα με την νέα αυτή εικόνα, διαμορφώνοντας πλέον μια αδιαμεσολάβητη σχέση με όλες τις αποχρώσεις της κοινωνίας.

Σε αυτές τις εκλογές πλέον, ο “Κούλης” μετατράπηκε από “άνθρωπος των ελίτ” σε άνθρωπο του λαού. Η παρουσία πολλών αντιδημοκρατικών και λαϊκιστικών κομμάτων στη Βουλή είναι ενοχλητική και από πολιτική και από αισθητική άποψη. Είναι όμως καλύτερο αυτά τα πολιτικά σχήματα να εμφανιστούν και να λειτουργήσουν εντός των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, παρά στο περιθώριο. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αυξάνει όμως σημαντικά και τον βαθμό ευθύνης των δημοκρατικών κομμάτων του Κοινοβουλίου, τα οποία δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία να ψαρεύουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και θα πρέπει να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή με τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Τη μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια καλείται να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει με έργα και όχι με λόγια να καταδείξει τις αρετές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και τα απτά οφέλη της συμμετοχής της χώρας στους θεσμούς της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ισχυρή εντολή για να τα κάνει όλα αυτά πράξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments