Οικονομία

Παράθυρο για λιγότερους φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις άνοιξε η νέα κυβέρνηση

Παράθυρο για λιγότερους φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις άνοιξε η νέα κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης ταμειακών-POS, βελτιώσεις στα myDATA και υποχρεωτικά POS σε όλη την αγορά.

Παράθυρο για λιγότερους φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μείωση των φορολογικών συντελεστών άνοιξε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τη προϋπόθεση ότι θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της «μαύρης οικονομίας» να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός για την φορολογική πολιτική Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης – παραλαβής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, για περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

«Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πολλαπλά εργαλεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση και «τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όπου αυτό είναι εφικτό και πάντοτε κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία».

Η ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αλλά ο χρόνος και η έκταση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος θα εξαρτηθεί από τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο και την ενίσχυση των εσόδων από τη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου οι όποιες παρεμβάσεις στη φορολογία δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής προωθείται η ενεργοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων και διακίνησης «μαύρου χρήματος». Ένα από τα ισχυρά όπλα αποτελεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με τις σχετικές αποφάσεις για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων να αναμένονται σύντομα.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκονται η επανεξέταση των κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης, η απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών και βελτιωτικές κινήσεις στο MyData.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται αλλαγές στη φορολοταρία, στο φόρο-μπόνους για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών με υψηλή ροπή προς τη φοροδιαφυγή καθώς το μέτρο της έκπτωσης έως 2.200 ευρώ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς και η παροχή χρηματικής αμοιβής για όσους αποκαλύπτουν από το κινητό τους φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments