Ελλάδα

Καιρός: Έρχεται 10ήμερος καύσωνας στη χώρα – Ποιες μέρες θα έχουμε 40άρια

Καιρός: Έρχεται 10ήμερος καύσωνας στη χώρα – Ποιες μέρες θα έχουμε 40άρια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σε νέο υψηλό επίπεδο έφτασε η μέση θερμοκρασία στον κόσμο τη Δευτέρα 3 Ιουλίου - Οι λόγοι του φαινομένου

Ένα ισχυρό κύμα καύσωνα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα. Συγκεκριμένα, έναν καύσωνα έντονο, διαρκείας 10 ημερών, με θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και πάνω στα ηπειρωτικά, έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, με τον καιρό ν’ αλλάζει προς το χειρότερο την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει αρκετά.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ ότι από τις 12 με 13 Ιουλίου ο πρώτος καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα για ημέρες. Προς το παρόν δεν μπορούν να προβλέψουν τη διάρκειά του, όμως φαίνεται πως θα διαρκέσει, με τα τωρινά στοιχεία, έως τουλάχιστον τις 22 Ιουλίου, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δευτέρα 3 Ιουλίου: Η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του πλανήτη

Σε νέο υψηλό επίπεδο έφτασε η μέση θερμοκρασία στον κόσμο τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, το νέο ρεκόρ ήταν το υψηλότερο σε οποιαδήποτε ενόργανη καταγραφή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ζέστη οφείλεται σε έναν συνδυασμό του Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια ώρα, ο περασμένος μήνας επιβεβαιώθηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στον κόσμο.

Με το Ελ Νίνιο να ενισχύεται οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ο φετινός Ιούλιος ως ο θερμότερος όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Karsten Haustein, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με τον όρο «όλων των εποχών» εννοεί από την εποχή του Ηεμίου, δηλαδή πριν περίπου 120.000 χρόνια. Τις επόμενες ημέρες, οι θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο θα πέσουν λίγο. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να έχουμε ακόμη πιο ζεστές ημέρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments