Πολιτική

«Πακέτο Μητσοτάκη»: Πότε και πώς θα διανεμηθεί

«Πακέτο Μητσοτάκη»: Πότε και πώς θα διανεμηθεί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κυρίαρχη θέση στη διαμόρφωση της «ατζέντας» και γι’ αυτόν το λόγο προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων που συμπεριελήφθησαν στο «πακέτο Μητσοτάκη».

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κυρίαρχη θέση στη διαμόρφωση της «ατζέντας» και γι’ αυτόν το λόγο προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων που συμπεριελήφθησαν στο «πακέτο Μητσοτάκη».

Αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, η προσοχή θα στραφεί στην υλοποίηση των μέτρων και στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το πότε θα πάρουν τι και πόσα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα έχουν κατατεθεί περισσότερα από 2-3 νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν υλοποιήσεις μέτρων ενώ η αρχή θα γίνει αύριο ή μεθαύριο καθώς θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει το market pass, το youth pass αλλά και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί έδωσαν όλες τις λεπτομέρειες οπότε και τις επόμενες ημέρες, στην ατζέντα θα κυριαρχούν οι πρακτικές λεπτομέρειες των μέτρων στήριξης.

Η αρχή θα γίνει με το market pass. Η παράταση θα είναι τρίμηνη. Άρα όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν από 66 έως και 300 ευρώ οικονομική ενίσχυση η οποία θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο πιθανότατα σε μια δόση τουλάχιστον γι’ αυτούς που θα επιλέξουν την πίστωση των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο λόγος για τον οποίο τα χρήματα θα δοθούν τον Σεπτέμβριο είναι επειδή θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων η διαδικασία υποβολής των οποίων συνεχίζεται. Τον Σεπτέμβριο θα πιστωθούν οι άυλες κάρτες (ή αλλιώς τα έξυπνα τηλέφωνα) και των νέων ηλικίας 18-19 ετών. Θα πιστωθεί το ποσό των 150 ευρώ σε κάθε νέο ώστε να χρησιμοποιηθεί εντός του έτους.

Πριν το τέλος του έτους θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση από τις αρχές του 2024 λόγω προσωπικής διαφοράς. Το ποσό θα κυμαίνεται και πάλι από 200 έως 300 ευρώ ανάλογα με το άθροισμα των κύριων συντάξεων.

Το 2024 περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων κατά 3,5% (με τα πρώτα χρήματα να δίδονται πριν από τα Χριστούγεννα μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου) και την αύξηση των μισθών στο δημόσιο. Τα αναλυτικά ποσά θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν πλέον ότι:

  1.      Αν δεν έχουν παιδιά θα πάρουναύξηση 70 ευρώστα μεικτά τους.
  2.      Αν έχουν ένα παιδί θα πάρουν 90 ευρώαύξηση.
  3.      Αν έχουν δύο παιδιά θα πάρουν αύξηση 120 ευρώ.
  4.      Αν έχουν και θέση ευθύνης, το επίδομα θέσηςθα είναι κατά 30% μεγαλύτερο.

Εκτός από όσους υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση θα λάβουν και όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια κυρίως μέλη ΔΕΠ και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας.

Αρχές του 2024 θα καταβληθούν και οι αυξήσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ θα ενεργοποιηθεί και η αυξημένη έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά (90 ευρώ για το ένα παιδί και 220 ευρώ για τα δύο παιδιά το όφελος).

Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού προς τα μέσα της χρονιάς και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους επίσης από τον Μάιο του 2024 με την εκκαθάριση του φόρου της επόμενης χρονιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments