Οικονομία

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του market pass και πότε θα τα λάβουν

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του market pass και πότε θα τα λάβουν

Πηγή Φωτογραφίας: - Εργασιακά Νέα

Η παράταση του market pass θα καλύψει του μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 7,5 εκατομμύρια μέλη αναμένει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα επωφεληθούν από την τρίμηνη παράταση του Market Pass έως και τον Οκτώβριο.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τα όσα ίσχυαν έως τώρα είναι ότι η εξέταση των δικαιούχων θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 κι όχι τις περσινές για τα εισοδήματα του 2021 καθώς εύλογα το ΥΠΟΙΚ θεώρησε ότι η διαδικασία πρέπει να τρέξει με βάση την πιο πρόσφατη εικόνα για τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει διευκρινίσει ότι όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Το σύστημα θα θεωρήσει ότι όλοι αυτοί έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους και εσωτερικά θα τις αξιολογήσει. Η εφαρμογή θα ανοίξει απλώς μερικές ημέρες περί τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν την αίτηση τους όσοι την πρώτη φορά δεν το είχαν κάνει.

Η παράταση του market pass θα καλύψει του μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ιδανικά το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να μην δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και να δώσει το επίδομα σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου. Όμως το επικρατέστερο σενάριο λέει ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή το Σεπτέμβριο ώστε να καλύπτεται και το σενάριο της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια:

16.000€ για τον άγαμο

24.000€ για τον έγγαμο

+5.000€ για κάθε παιδί

Όπως και τα περιουσιακά :

250.000€ για τον άγαμο

400.000€ για τον έγγαμο

Καμιά μεταβολή δεν επέρχεται ούτε στο ύψος του επιδόματος το οποίο κυμαίνεται από 22€ έως 100€ (κι άρα 66€-300€ για το τρίμηνο) ώστε να καλύπτει το 10% των μηνιαίων αγορών ενός νοικοκυριού. Το επίδομα είναι ακατάσχετο κι αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιασδήποτε προέλευσης οφειλές αλλά και δεν προσμετράται στα εισοδήματα για την καταβολή προνοιακών βοηθημάτων. Κλιμακώνεται ως εξής :

Μέλη νοικοκυριού Ενίσχυση

1 22€ 2 32€ 3 42€ 4 52€ 5 62€ 6 72€ 7 82€ 8 92€ 9+ 100€

Όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα λαμβάνει το σύνολο του επιδόματος και οφείλει να το αξιοποιήσει για αγορές σε σουπερμάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, λαϊκές αγορές κι άλλα καταστήματα τροφίμων. Η κάρτα θα παραμείνει ενεργή έως το τέλος του έτους.

Επίσης τα χρήματα στην κάρτα δεν μπορούν να μεταφερθούν σε τρίτο πρόσωπο ( άλλο πρόσωπο πάντως μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια κάρτα εφόσον ο δικαιούχος του δώσει το κινητό του) ενώ δεν μπορεί να γίνει και ανάληψη τους.

Όποιος επιλέξει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό, λαμβάνει το 80% του επιδόματος και μπορεί να το αξιοποιήσει σε αγορές πάσης φύσεως χωρίς να περιορίζεται στα καταστήματα τροφίμων

Το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 251 εκατ. €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments