Οικονομία

Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;

Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;
Τα φορολογικά κίνητρα για ορισμένους τομείς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση κεφαλαίων

Τα φορολογικά κίνητρα για ορισμένους τομείς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση κεφαλαίων. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κάτω Χώρες το κάνουν για τις εταιρείες τεχνολογίας (αλλά όχι μόνο). Η Ρουμανία το κάνει για νεοφυείς επιχειρήσεις. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς στον Πειραιά για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Να εφαρμόσουμε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις σε βιομηχανικά πάρκα.

Εδώ και πολλά χρόνια, το εφοπλιστικό κεφάλαιο θεωρείται «εχθρικό» από τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που πιστεύουν ότι η δουλειά των εφοπλιστών είναι να βυθίζουν πλοία για να εισπράττουν αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Λες και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ηλίθιοι και οι ανθρωπιστές στα ελληνικά καφενεία είναι οι μεγαλύτεροι στοχαστές της γης.

Και όμως. Το κεφάλαιο των εφοπλιστών είναι αυτό που άλλαξε προς το καλύτερο το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να κάνουμε τον Πειραιά τη ναυτιλιακή πρωτεύουσα του κόσμου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του, ούτε βασίζεται στη φιλοπατρία της πλειοψηφίας των εφοπλιστών. Απαιτεί κεντρική πολιτική απόφαση και σχέδιο. Αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο. Όπως μια επιχείρηση που αναπτύσσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και στο τέλος, επαληθεύει την επιτυχία ή την αποτυχία του.

Το θέμα της πλοιοκτησίας επανέρχεται ξανά και ξανά στη συζήτηση. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, γιατί το θέμα υπάρχει ήδη. Δεν χρειάζεται να το δημιουργήσουμε εμείς. Το έχουν ήδη δημιουργήσει οι ίδιοι οι εφοπλιστές και το ερώτημα είναι πώς θα ωφεληθεί η ελληνική κοινωνία από τις δραστηριότητές τους. Αυτό είναι κάτι που το ΠΑΜΕ και άλλοι σύντροφοι της αριστεράς, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού, δεν το καταλαβαίνουν.

Μπορούμε να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες για να τους προσελκύσουν και να τις αντιγράψουμε. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να πουν γιατί πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες τεχνολογίας, για παράδειγμα. Γιατί πρέπει να προσφέρουμε φορολογικά κίνητρα σε νέες επιχειρήσεις όταν αυτό συνηθίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;

Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό είναι περισσότερο δικό μας πρόβλημα παρά της Ευρώπης. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και να επιμείνουμε σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα συμβάλλει τελικά στις επιλογές μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τον τεχνολογικό τομέα ή θέλουμε να κάνουμε νέες επενδύσεις εκτός από την ηλιοθεραπεία στις απέραντες ελληνικές ακτές; Αυτό το τελευταίο σημείο είναι σημαντικό αλλά όχι και τόσο ασφαλές σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments