Policy Briefs

Η Κούβα καταγγέλλει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κούβα καταγγέλλει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Το κοινοβούλιο της Κούβας κατήγγειλε έντονα ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επικρίνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί και ζητά κυρώσεις κατά του κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (ANPP) καταγγέλλει έντονα το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Ιουλίου », ανέφερε το όργανο σε δήλωση.

Για το ANPP, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει την ηθική, πολιτική και νομική εξουσία να κρίνει την Κούβα» . «Το κείμενο δείχνει υψηλό βαθμό παρέμβασης» , καταγγέλλει η κουβανική συνέλευση.

“Η έγκριση αυτού του ψηφίσματος, που ξεχωρίζει μια χώρα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του σεβασμού, της ένταξης και της συνεργασίας με τις οποίες υποτίθεται ότι θα διοργανωθεί η τρίτη σύνοδος κορυφής CELAC-ΕΕ”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου και 18 στις Βρυξέλλες, μεταξύ των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε με 359 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 50 αποχές, καλεί την Αβάνα «να βάλει τέλος στην πολιτική καταστολής που έχει ενταθεί πρόσφατα» , σύμφωνα με δελτίο τύπου του θεσμικού οργάνου.

Ζητεί «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται αποκλειστικά για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την εγκατάλειψη των καταχρηστικών ποινικών διώξεων και την επιστροφή των εξόριστων» .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης από το Συμβούλιο της ΕΕ «να εγκρίνει κυρώσεις κατά εκείνων που ευθύνονται για τις επίμονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Miguel Diaz-Canel» .

Αρκετές εκατοντάδες Κουβανοί έχουν φυλακιστεί και καταδικαστεί βαριά για τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις 11 Ιουλίου 2021. Η ΕΕ, το Βατικανό και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την απελευθέρωσή τους.

Την ίδια στιγμή, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, καταδίκασαν πρόσφατα την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας (PCC), ένα μόνο κόμμα.

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι «τα αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις μεταξύ χωρών που μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» .

Ταυτόχρονα, το ψήφισμα καταγγέλλει «την υποστήριξη του κουβανικού καθεστώτος στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και την υπεράσπιση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας» .

Η Αβάνα και η Μόσχα έχουν πολλαπλασιάσει τα σημάδια προσέγγισης τους τελευταίους μήνες, με την ανακοίνωση μελλοντικών κοινών έργων σε διάφορους τομείς, ιδίως σε «τεχνοστρατιωτικούς» .

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετέβη στην Κούβα τον Μάιο όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Diaz-Canel. Τον Νοέμβριο, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Eamon Gilmore, πρόκειται να ταξιδέψει στην Αβάνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments