Policy Briefs

Η Σουηδία υπογράφει αμυντικές συμφωνίες με την Ουκρανία

Η Σουηδία υπογράφει αμυντικές συμφωνίες με την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η Σουηδία και η Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής απόρρητων πληροφοριών και της βελτίωσης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού, σύμφωνα με δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από την επίσημη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών υπεγράφη από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kouléba και τον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας Pål Jonson, ενώ η άλλη ήταν μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Oleksiy Reznikov και της Σουηδικής Διοίκησης Στρατιωτικού Υλικού.

«Η Σουηδία έχει πολλές καλές συμφωνίες, ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Γιόχαν Χέλμστραντ, γραμματέας Τύπου του υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών, η Σουηδία και η Ουκρανία θα μπορούν να ανταλλάσσουν μυστικές πληροφορίες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την Ουκρανία να δοκιμάσει σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη Gripen.

Όσον αφορά τις αγορές αμυντικού εξοπλισμού, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να αγοράσει αμυντικό εξοπλισμό μέσω σουηδικών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της σουηδικής αμυντικής βιομηχανίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τον εξοπλισμό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν έκανε τις δικές της παραγγελίες.

Μόλις η Σουηδία καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες, το πλεόνασμα μπορεί να μοιραστεί με την Ουκρανία, αν και δεν είναι σαφές τι όπλα και τι είδους πυρομαχικά θα είναι.

Ποιος θα πληρώσει για αμυντικό εξοπλισμό είναι ένα άλλο ερώτημα.

“Το αν πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων στήριξης ή εάν η Ουκρανία θα πληρώσει για τον εαυτό της δεν είναι μέρος αυτού που παρουσιάστηκε σήμερα”, είπε ο Χέλμστραντ .

Η συμφωνία ισχύει μέχρι νεωτέρας και θα μπορούσε να ισχύει και μετά τον πόλεμο, όταν η χώρα θα ανοικοδομηθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments