Policy Briefs

Ο Τσέχος ΥΠΕΞ ζητεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη

Ο Τσέχος ΥΠΕΞ ζητεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: MIKE SEGAR | Συντελεστές: REUTERS

Η Ευρώπη θα μπορέσει να παίξει ίσο ρόλο με άλλες δυνάμεις στη διεθνή σκηνή μόνο εάν γίνει ομοσπονδία, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρτιν Ντβόρζακ σε συνέντευξή του στην EURACTIV.

«Ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο αυξάνεται σταδιακά, αλλά απέχει πολύ από το να είναι τόσο σημαντικός όσο υποδηλώνει ο πληθυσμός της και η οικονομική της δύναμη» , ανέφερε ο Τσέχος υπουργός.

«Ξέρω ότι [αυτή η ιδέα] δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Νομίζω ότι μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ή μια Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα έφερνε την Ευρώπη σε θέση να είναι πραγματικά ισότιμος εταίρος στο παιχνίδι μεταξύ Κίνας και Αμερικής ή Ρωσίας και Ινδίας» , συνέχισε.

Ο Ντβόρζακ διορίστηκε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο του 2023.

Αν και η τσεχική κυβέρνηση ηγείται από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Petr Fiala, μέλος του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος (ODS/Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), σκεπτικιστής για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Ντβόρζακ δεν κρύβει ότι είναι αποφασιστικά φιλοευρωπαίος, μια μάλλον ασυνήθιστη στάση. στη δημόσια σφαίρα της Τσεχίας.

Ο Ντβόρζακ είναι μέλος του Κόμματος των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων (STAN), το οποίο επί του παρόντος δεν εκπροσωπείται σε καμία ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. Ο μοναδικός Τσέχος ευρωβουλευτής του STAN – Stanislav Polčák – είναι συνδεδεμένος με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μεταρρύθμιση της ΕΕ

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και ειδικότερα την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας των κρατών μελών σε ορισμένους πολιτικούς τομείς, ο Τσέχος ΥΠΕΞ δεν θέλησε να εκφράσει τη θέση του με σαφήνεια.

«Αν ορίσω τον εαυτό μου ως ομοσπονδιακό, αυτό θα ήταν αναμφίβολα μια πιθανότητα για μένα, αλλά, από την άλλη πλευρά, ξέρω πολύ καλά ότι η πολιτική κατάσταση δεν είναι ακόμη ώριμη για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω καν αν θα γίνει ποτέ », είπε.

Ευρωσκεπτικισμός στην Τσεχία

Σύμφωνα με τον Ντβόρζακ, η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι ισορροπημένη, με τους ευρωσκεπτικιστές να κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στη συζήτηση, ενώ όσοι προωθούν τα οφέλη της ΕΕ και κάνουν φιλοευρωπαϊκούς λόγους εξοστρακίζονται.

«Νομίζω ότι η συζήτηση στη χώρα μας δεν έχει μια ευρωαισιόδοξη ή ευρω-θετική πτέρυγα, και αυτό θέλω να φέρω στη συζήτηση », παραδέχτηκε ο Ντβόρζακ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η EURACTIV Τσεχική Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη των Τσέχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρόσφατα μειωθεί σημαντικά. ένα φαινόμενο που μάλλον δεν σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση, αφού το επίπεδο εμπιστοσύνης ήταν ήδη χαμηλό ακόμη και όταν η οικονομία πήγαινε καλύτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments