Διεθνή

Κοινή επίσκεψη Χριστοδουλίδη – Τατάρ στη ΔΕΑ σύντομα

Κοινή επίσκεψη Χριστοδουλίδη – Τατάρ στη ΔΕΑ σύντομα

Πηγή Φωτογραφίας: EPA//eurokinissi

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και ειδικότερα για το ενδιαφέρον της Τουρκίας σχετικά με την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο και ότι αναμένει να κορυφωθούν το φθινόπωρο κατά την γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αναλόγως τις εξελίξεις εκεί ενδεχομένως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό. Εγώ, θέλω να το πω, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ωστόσο, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι απλές προθέσεις. «Είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με έναν ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κύπρου.

Στη ΔΕΑ με τον Τατάρ μες στις επόμενες εβδομάδες

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει απαντήσει θετικά σε πρόσκληση που του απέστειλε να επισκεφθούν από κοινού το εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) ενώ αναφέρθηκε και στην προώθηση μέτρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ για την πρώτη θετική αντίδραση. Μάλιστα συζητήθηκε και συγκεκριμένη ημέρα στα τέλη Ιουλίου για να επισκεφθούμε μαζί» ανέφερε ο ΠτΔ, προσθέτοντας πως σήμερα ξεκινά «και η προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει της εκεί επίσκεψής μας».

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν. Δεν βλέπω να υπάρχουν οποιαδήποτε δυσκολίες να γίνει αυτή η επίσκεψη. Θα στείλει ένα θετικό μήνυμα» τόνισε.

Τριμερής με Νετανιάχου και Μητσοτάκη στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κύπρου ανακοίνωσε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στην Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους οποίους θα γίνουν διμερείς συναντήσεις καθώς και τριμερής συνάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments