Διεθνή

Επικοινωνία Ζελένσκι-Ερντογάν: Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα σιτηρά

Επικοινωνία Ζελένσκι-Ερντογάν: Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Francisco Seco

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Παρασκευή 21/07 ο Ουκρανός πρόεδροςΒολοντίμιρ Ζελένσκιμε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Παρασκευή 21/07 ο Ουκρανός πρόεδροςΒολοντίμιρ Ζελένσκιμε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να επανέλθει σε ισχύ η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας που θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταβάλει «έντονες προσπάθειες» για τη διατήρηση της ειρήνης, σημειώνεται ακόμα.

«Πιστεύω ότι συζητώντας διεξοδικά το θέμα με τον πρόεδρο Πούτιν, μπορούμε να διασφαλίσουμε την συνέχιση της ανθρωπιστικής προσπάθειας. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει ορισμένες προσδοκίες από τις δυτικές χώρες και είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες αυτές να ενεργήσουν ως προς αυτές», πρόσθεσε ο Ερντογάν επαναλαμβάνοντας πως ελπίζει ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

«Πιστεύω ότι, χωρίς να παρατείνουμε την διαδικασία, θα διασφαλίσουμε την συνέχιση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», κατέληξε.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά είχε ισχύ 120 ημερών, ανανεώθηκε τον Νοέμβριο για άλλες 120 ήμερες και τον Μάιο η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για 60 ημέρες. Στις 17 Ιουλίου η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της, διαμηνύοντας ότι θα αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον λάβει εγγυήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments