Policy Briefs

Το Βέλγιο επανεκκινεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Το Βέλγιο επανεκκινεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Πηγή Φωτογραφίας: Energy press

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie και η βελγική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψουν την Παρασκευή σύμβαση, με την οποία θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων Doel 4 και Tihange 3 το χειμώνα του 2025.

Τον Ιούνιο, το Βέλγιο και η Engie συμφώνησαν να παρατείνουν τη λειτουργία δύο αντιδραστήρων, του Tihange 3 και του Doel 4.

Όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμφωνία αναμένεται τώρα να υπογραφούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της L’Echo, οι αντιδραστήρες Doel 4 και Tihange 3, οι νεότεροι αντιδραστήρες του Βελγίου, προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα του 2025-2026.

Επί του παρόντος, ο φάκελος έχει ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Engie, αλλά το περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο θεωρεί ότι υπάρχουν κάποιοι “παράγοντες που εμποδίζουν”, πρόσθεσε η L’Echo.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Βελγίου για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, η μονάδα 4 του Doel (10,39 MW) και η μονάδα 3 του Tihange (10,38 MW) πρέπει να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντιδραστήρες θα παραταθούν για 10 χρόνια από το 2025. Η βελγική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας, η Ομοσπονδιακή Αρχή Πυρηνικού Ελέγχου (FANC), ανακοίνωσε ότι απέστειλε συμβουλευτική επιστολή πυρηνικής ασφάλειας στην Engie σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των Doel 4 και Tihange 3. Η FANC δήλωσε επίσης ότι “όλες οι βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για την πυρηνική ασφάλεια (…) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2028”.

Η Engie-Electrabel επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί και η FANC πρέπει να δώσει το πράσινο φως για να διασφαλίσει ότι τα πιο σημαντικά μέτρα πυρηνικής ασφάλειας θα έχουν προτεραιότητα, πρόσθεσε ο οργανισμός

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments