Πολιτική

Άδωνις: Πλαφόν στην περικοπή σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Άδωνις: Πλαφόν στην περικοπή σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter Adonis Georgiadis

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που δίνουν πολύ μεγάλη μάχη με τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Ρόδο. Εύχομαι όλα να πάνε καλά μέχρι το τέλος, να μην έχουμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Κάποιοι ειρωνεύονται την επιλογή της κυβερνήσεως Μητσοτάκη να θέσει σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή αλλά κάνουν λάθος. Όσο καταστροφικές κι αν είναι οι εικόνες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς, αν δεν υπάρχουν θύματα, όλα ξαναφτιάχνονται. Αν υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, κάποιοι δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ. Άρα λοιπόν η επιλογή είναι σωστή.

Πιστεύω ότι στην εποχή που ζούμε και ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ιδέα ότι δεν θα έχουμε πυρκαγιές δεν είναι δυστυχώς εφικτή. Ήμουν πριν από ένα μήνα στην Ιταλία, καιγόταν η μισή Ιταλία. Στην Ισπανία, καιγόταν η μισή Ισπανία, και μάλιστα τουριστικές περιοχές. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά είχαμε εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ελβετία. Άρα λοιπόν στη νέα πραγματικότητα οι πυρκαγιές θα έρχονται ό,τι και να κάνουμε. Το θέμα είναι να αντιμετωπίζονται κατά το δυνατόν γρηγορότερα, να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και να δίνονται οι αποζημιώσεις όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών φέρνουμε και μια διάταξη κοινή ανάμεσα σε υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Εργασίας, για να μπορούμε να βγάζουμε σε αναστολή τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές και που έχουν αδυναμία λειτουργίας, να μπορούν μα βγάζουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους έως τρεις μήνες και οι εργαζόμενοι να παίρνουν 534 ευρώ από το κράτος για έως τρεις μήνες. Η καταγραφή των αποζημιώσεων θα γίνει σε πρώτο χρόνο, ό,τι ζημιά κι αν έχει γίνει.

Λέω στον κόσμο. «Μη ρισκάρετε τη ζωή σας για να σώσετε υλικά αγαθά. Τα υλικά αγαθά θα τα αποζημιώσουμε όλα. Προέχει η ανθρώπινη ζωή. Όλα τα άλλα θα τα φτιάξουμε».

Αναφορικά με την απαγόρευση εξωτερικής εργασίας, ο νέος υπουργός Εργασίας είπε ότι «η απαγόρευση εξωτερικής εργασίας είναι απόλυτη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν μπορεί κανένας να κάνει χειρωνακτική εργασία έξω. Χρειάζονται συχνά διαλείμματα, καπέλο, δροσερό νερό. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι σήμερα στο δρόμο. Δουλεύει πλήρως. Η απαγόρευση δούλεψε καλά την Παρασκευή και το Σάββατο. Δεν υπήρξαν παραβιάσεις».

Ερωτώμενος για τον 46χρονο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του στη Χαλκίδα, ο Άδωνις τονίζει ότι «είναι μια πάρα πολύ δυστυχής ιστορία. Ο δυστυχής αυτός συμπολίτης μας, ο οποίος ήταν πάρα πολύ φτωχός, φαίνεται ότι δεν είχε άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας και ότι με το ποδήλατο έκανε θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι την προηγούμενη ημέρα έκανε και θελήματα σε κάποια ψησταριά. Οι ιδιοκτήτες της ψησταριάς είναι ένα ζευγάρι πολύ φτωχών αλλοδαπών. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι απαράδεκτη. Σε αυτό είμαστε απόλυτα αμείλικτοι. Είναι καταστροφή για τον εργαζόμενο, αφού καταπατώνται τα δικαιώματά του. Για τον ανταγωνισμό που δεν λειτουργεί σωστά. Για την επιχείρηση που κινείται με μαύρα λεφτά. Για το τυπικό του πράγματος, εμείς ως Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορούμε να επιβάλουμε πρόστιμο, γιατί επίσημη καταγγελία δεν υπάρχει».

Σε σχέση με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο Άδωνις υποστήριξε: «Η σύνταξη που λαμβάνουμε δεν είναι αναλογική των εισφορών που έχουμε δώσει. Ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα λέμε ότι τα ένσημα που έχουν πληρωθεί θα καταβάλλονται στο ακέραιο. Για αυτά καμία εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ. Για τα άλλα, που καλύπτονται ουσιαστικά από τον φορολογούμενο, λέμε ότι κι εσύ πρέπει να δίνεις κάτι. Δεν θα πληρώνει περισσότερα από 413 ευρώ. Το  10% που θα μπει στο εισόδημα δεν θα επιτρέπεται ποτέ να ξεπερνάει το 30% που πληρωνόταν πριν. Στόχος μας είναι να μη νοιώθει κανένας αδικημένος. Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι, μην το ξεχνάμε αυτό, που θέλουν να εργαστούν για βιοποριστικούς ή ψυχολογικούς λόγους. Έχουμε υπολογίσει ότι το 84% των συνταξιούχων θα έχουν μεγάλη αύξηση εισοδήματος. Στο υπόλοιπο 16% η κατάσταση θα κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Το νομοσχέδιό μας βγαίνει στη δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη. Εισάγεται στη Βουλή μετά τις θερινές διακοπές.

Αν η οικονομία μας συνεχίσει να πηγαίνει καλά, αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και οι επενδύσεις συνεχίσουν να έρχονται, τότε θα πάμε πολύ καλά.

Αυτό που με στενοχωρεί ότι βγαίνουν με χωλή οι της αριστεράς που γίνονται πυρκαγιές και επιτίθενται στο διαδίκτυο εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό είναι ντροπή. Δηλαδή, αν είχε εκλεγεί ο Τσίπρας, δεν θα είχαμε πυρκαγιές; Θα είχαμε παγετώνες;».

Ερωτηθείς για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Άδωνις επισήμανε πως «η επιχείρηση που θα την επιλέξει θα της αφαιρείται η υποχρέωση μιας σειράς ενεργειών στην Εργάνη. Θα αλλάξει ο χρόνος δοκιμαστικής περιόδου για τους εργαζόμενους. Θα μειωθεί από ένα χρόνο σε έξι μήνες. Είναι κοινοτική οδηγία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments