Policy Briefs

Eurostat: Αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη

Eurostat: Αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: LISI NIESNER VIA REUTERS

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττει σκληρά τους πολίτες της ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, το 9,3% του πληθυσμού δεν μπόρεσε να θερμάνει επαρκώς τα σπίτια του το 2022, από 6,9% το 2021.

Η ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη αυξάνεται λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στην τρίτη ετήσια διάσκεψή της για το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (19 Ιουλίου).

Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δήλωσε η ΕΟΚΕ, ένα όργανο της ΕΕ που συγκεντρώνει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ομάδες εργοδοτών και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία, μια νέα ρύθμιση που να υποστηρίζεται από ισχυρή πολιτική βούληση όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση », δήλωσε η Baiba Miltoviča, πρόεδρος του τμήματος Μεταφορών, Ενέργειας, Υποδομών, Κοινωνίας της Πληροφορίας της ΕΟΚΕ.

Το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τον Μάιο του περασμένου έτους, είχε στόχο να προστατεύσει τα νοικοκυριά από ελλείψεις ενέργειας και να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φθηνό ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για τη μείωση των τιμών, δήλωσε η Adela Tesarova, ανώτερη αξιωματούχος στο τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μίλησε στην εκδήλωση που φιλοξενεί η ΕΟΚΕ.

Απαιτούνται περισσότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και ενδυνάμωσης των καταναλωτών, πρόσθεσε η κ. Tesarova, η οποία είναι επικεφαλής μιας ειδικής μονάδας που ασχολείται με θέματα κατανάλωσης ενέργειας και δίκαιης μετάβασης.

Η καλή μόνωση είναι απαραίτητη για να κρατήσει τα σπίτια ζεστά το χειμώνα και να προστατεύσει τους καταναλωτές από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά το ποσοστό ανακαίνισης στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλό για να κάνει τη διαφορά.

Η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC αναφέτει ότι η αύξηση του ποσοστού ανακαίνισης πρέπει να διατηρηθεί ως βασικός στόχος στη συνεχιζόμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, με υψηλές φιλοδοξίες για ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Απαιτείται επίσης καλύτερη επικοινωνία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της ανακαίνισης, δήλωσε ο Massimiliano Mascherini του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), έναν οργανισμό της ΕΕ.

Η αειφόρος στέγαση είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, αλλά η δράση σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό πρέπει να αποφύγει την ενίσχυση των ανισοτήτων, τόνισε.

Ο Kieran Pradeep, συντονιστής του Συνασπισμού Right to Energy, προειδοποίησε ότι «η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα διαρθρωτικό και συστημικό πρόβλημα που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις» .

Ευάλωτοι πληθυσμοί

Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστες και τα άτομα με αναπηρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ενεργειακή φτώχεια, τόνισε η ΕΟΚΕ. Οι νέοι και οι γυναίκες είναι επίσης πιο εκτεθειμένοι από τον γενικό πληθυσμό.

«Πρέπει να κοιτάξετε την ενεργειακή φτώχεια από μια διασταυρούμενη προοπτική », δήλωσε η ακτιβίστρια Katharina Habersbrunner.

Η φτώχεια των καυσίμων επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία και μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες στην επαγγελματική ζωή, είπε η κ. Habersbrunner, η οποία εργάζεται για τη ΜΚΟ Women Engage for a Common Future.

Η φτώχεια στις μεταφορές —η έλλειψη πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μεταφοράς— αναδεικνύεται επίσης ως παρενέργεια της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τους ομιλητές στη διάσκεψη της ΕΟΚΕ. Αυτή η ερώτηση έγινε πρωτοσέλιδο το 2018 κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων»  στη Γαλλία, που πυροδοτήθηκαν από την ανακοίνωση του φόρου άνθρακα στα καύσιμα.

Η έλλειψη πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά δημόσια μέσα μεταφοράς μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής, δήλωσε η Mari Martiskainen, καθηγήτρια στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Sussex.

Ο Andrés Barceló Delgado, Πρόεδρος της Μόνιμης Ομάδας Ενέργειας της ΕΟΚΕ, τόνισε ότι «οι λήπτες αποφάσεων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι η ενέργεια είναι δημόσια υπηρεσία και ότι ο επόμενος επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εγγυάται, αφενός, έναν βιώσιμο και αξιόπιστο εφοδιασμό και, αφετέρου, το δικαίωμα των πολιτών στην ενέργεια» .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments