People

«Έφυγε» η Μαριάννα Βαρδινογιάννη της Καλοσύνης και της Φιλανθρωπίας

«Έφυγε» η Μαριάννα Βαρδινογιάννη της Καλοσύνης και της  Φιλανθρωπίας

Πηγή Φωτογραφίας: meallamatia.gr

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ - Φίλοι Παιδιών με Καρκίνο», το οποίο εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, μετά από θεραπεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ήταν 80 ετών και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην κοινωνική προσφορά, αποτελώντας σύμβολο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα. Η έκταση της συμβολής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην ανακούφιση του πόνου των γύρω της είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακριβώς λόγω του εύρους και της πολυπλοκότητάς της. Ωστόσο, όσον αφορά τη σημασία του έργου της για την ελληνική κοινωνία και μόνο, δύο παράμετροι είναι ενδεικτικές: η μία αφορά τα βασικά ποσοτικά δεδομένα των δραστηριοτήτων της. Η άλλη αφορά τα δεκάδες μηνύματα μνήμης που εστάλησαν από εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, θρησκευτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ – Φίλοι Παιδιών με Καρκίνο», το οποίο εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Ίδρυσε το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη και τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», ενώ από το 1999 είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών διεθνών κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, ενώ συνεργαζόταν με μη κυβερνητικές οργανώσεις παγκοσμίως. Το έργο της έχει αναγνωριστεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τακτική γενική συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ο σύλλογος έχει συνεισφέρει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα στα 32 χρόνια από την ίδρυσή του (μέχρι το 2022).

Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς με παιδικό καρκίνο έχουν σωθεί μέχρι σήμερα χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάνας Βαρδινογιάννη. Από την αρχή της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας έχουν πραγματοποιηθεί 168.112 ημερήσιες νοσηλείες, 37.182 νοσηλείες και συνολικά 1.340 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» 60 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά με καρκίνο, 17.149 ημερήσιες νοσηλείες και 3.277 νοσηλείες.

Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ λειτούργησε προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της Πανδημίας. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 2.300 οικογένειες από την έναρξη της λειτουργίας του, όπου εκεί έχουν βρει ένα δεύτερο σπιτικό και αμέριστη στήριξη. Το 2021 φιλοξενήθηκαν 44 οικογένειες λόγω των συνθηκών, ενώ ετησίως φιλοξενούνται περίπου 100 οικογένειες. Επιπλέον, από την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας εθελοντών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας», έχουν εγγραφεί 123.500 εθελοντές δότες- το 2021, εγγράφηκαν 10.463 νέοι εθελοντές δότες.

Έχουν βρεθεί συνολικά 186 συμβατοί δότες και πραγματοποιήθηκαν μεταμοσχεύσεις σε 186 ασθενείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό- το 2021 θα βρεθούν 59 συμβατοί δότες. Όλοι οι συμβατοί δότες έσπευσαν προς μεταμόσχευση παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας, γεγονός που καταδεικνύει την ευαισθησία τους και το μέγεθος της ευθύνης τους. Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν 20 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών και πάνω. Μέσα στο 2021, βρίσκοντας και παρέχοντας συμβατό μόσχευμα μυελού, ο Σύλλογος βοήθησε να σωθούν 47 ασθενείς στην Ελλάδα και 12 ασθενείς στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Αγγλία, Καναδά, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ρωσία.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ (1999) όπου φιλοξενούνται παιδιά με καρκίνο από την επαρχία και ξένες χώρες που κάνουν θεραπείες και οι γονείς τους, το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα με το όνομα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα (2020) στο οποίο έχουν ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία οι 10 πρώτες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες.

Το κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα στον κόσμο που έλαβε ευρωπαϊκή άδεια από τον ΕΟΦ και εγκρίθηκε για την εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών θεραπειών με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων. Πρόσφατα, εγκρίθηκε η πρώτη κλινική μελέτη στην Ελλάδα για τη θεραπεία ασθενών με CAR-T λεμφοκύτταρα που παράγονται στο κέντρο. Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα είναι η πρόσφατη εγγραφή του Ογκολογικού μας Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εμπειρογνωμόνων για τους Σπάνιους Όγκους και τις Αιματολογικές Παθήσεις (European Reference Networks – ERNs).

Το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η ίδια είχε λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο «Ripple of Hope» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά. Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο της Μαριάνας Βαρδινογιάννη απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες και εξέχουσες προσωπικότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments