Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Νίκος Φίλης για τον Δήμο Αθηναίων μετά τον Ζαχαριάδη

ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Νίκος Φίλης για τον Δήμο Αθηναίων μετά τον Ζαχαριάδη

Πηγή Φωτογραφίας: iEidiseis

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα με τα πρόσωπα - Έτοιμη να «ρίξει» στην μάχη και κεντρικά της στελέχη, προκειμένου να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις της

Τον σχεδιασμό της ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεδιπλώσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, ανακοινώνοντας επίσημα τους συνδυασμούς που αναμένεται να υποστηρίξει στην επικείμενη εκλογική μάχη. Το «πράσινο φως» για τα χρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στους κεντρικούς δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας θα ανάψει η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος το απόγευμα, μετά από έναν μεγάλο κύκλο κρούσεων και βολιδοσκοπήσεων σε πρόσωπα με καλή κοινωνική μαρτυρία, αλλά και κομματικά στελέχη.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η επιλογή προσώπων για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η διπλή εκλογική ήττα, αλλά και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος «μπλόκαραν» την εσωκομματική διαδικασία. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα με τα πρόσωπα, τα οποία θα επιλέξει για τους κεντρικούς δήμους και τις εμβληματικές περιφέρειες, σε σημείο που να εμφανίζεται διατεθειμένη να «ρίξει» στην μάχη και κεντρικά της στελέχη, προκειμένου να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις της.

Σε επίπεδο συμβολισμών, η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο δήμο Αθηναίων αποτελεί το ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές δυνάμεις της, αλλά και να διεκδικήσει μερίδιο στην αίγλη που προσδίδει ο μητροπολιτικός δήμος της Αθήνας στους διεκδικητές του. Με στόχο ένα ανάχωμα απέναντι στο ρεύμα του Κώστα Μπακογιάννη, η Κουμουνδούρου φέρεται να προσανατολίζεται στο πρόσωπο του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έχει «κλειδώσει» ως η πρόταση του κόμματος για το δήμο Αθηναίων. Ο κ. Ζαχαριάδης αποτελεί στέλεχος της νεότερης γενιάς, διακρίνεται για την μαχητικότητά του και συνιστά σταθερό υπέρμαχο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οπότε εκτιμάται ότι μπορεί να διεμβολίσει και άλλα ακροατήρια, κάνοντας ακόμη και την έκπληξη.

Σε επίπεδο συσχετισμών, η «προεδρική» πλειοψηφία υπερέχει -παρά τη ρευστοποίηση των τάσεων- ακόμη αριθμητικά στην Πολιτική Γραμματεία, οπότε η υποψηφιότητα του κ. Ζαχαριάδη έχει σχεδόν προεξοφληθεί. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για το χρίσμα στο δήμο της Αθήνας κατέθεσε προς το κόμμα του ο Νίκος Φίλης, ο οποίος θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την πρόταση της αριστερόστροφης τάσης «Ομπρέλα», κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Για τα στελέχη που τον στηρίζουν, η υποψηφιότητα του κ. Φίλη απηχεί ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς, ενώ ο ίδιος διατηρεί διαχρονικούς δεσμούς με την αυτοδιοικητική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», όπως και προσωπικά δίκτυα στην πόλη, ως Βουλευτής Α’ Αθήνας.

Για την «Ομπρέλα», η κατάθεση της υποψηφιότητας του κ. Φίλη συνιστά παράλληλα και μια μορφή επίδειξης ισχύος στο εσωκομματικό τοπίο, με δεδομένο ότι δεν είναι βέβαιο ότι η πρότασή της θα υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της μετά την αναδιάταξη των τάσεων λόγω της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, δύσκολα θα συναντήσει θετικές ψήφους από τους «προεδρικούς» στο δρόμο προς την Κουμουνδούρου, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό σε αρκετά στελέχη του κόμματος, τα οποία κάθε άλλο παρά επιθυμούν μια εικόνα διχασμού, μετά την εκλογική συντριβή που προηγήθηκε, δυσφορώντας για τη διπλή υποψηφιότητα.

Ανάλογο δίλημμα αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου τις προηγούμενες ημέρες αναλώθηκαν στην εξέταση θετικών και αρνητικών επιχειρημάτων για τις υποψηφιότητες του Στέλιου Αγγελούδη και του Σπύρου Πέγκα αντίστοιχα. Οι δύο ανεξάρτητοι, υποψήφιοι δήμαρχοι βρίσκουν υποστηρικτές σε διαφορετικά μπλοκ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά μέχρι στιγμής η πλάστιγγα δεν έχει γείρει υπέρ κάποιας πλευράς.

Στο δήμο Πειραιά, η συζήτηση έχει μείνει στην πρόταση που είχε καταθέσει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη, δηλαδή στο πρόσωπο του Γιώργου Γαβρίλη, χωρίς να έχει ακουστεί κάποια άλλη αντιπρόταση το τελευταίο διάστημα.

Στις λίγες βεβαιότητες για τα χρίσματα της Κουμουνδούρου εντάσσεται η υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη για την περιφέρεια Αττικής, παρότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης επιθυμεί την στήριξη της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, κινούμενος στη λογική της διακριτικής ενίσχυσής του από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιο ξεκάθαρα φαίνονται τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου υποψήφιος θα είναι ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την οποία προορίζεται ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ στην για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης φέρεται να έχει επιλεγεί η πρώην Βουλευτής Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Απόστολο Γκλέτσο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ προς τον Μανώλη Μάκαρη φαίνεται να οδεύει η Κουμουνδούρου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρότι έγιναν διαδοχικές κρούσεις στον πρώην Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να κοιτά προς το πρόσωπο του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτου Ζαμπάρα, αν και αρκετοί θα ήθελαν ως υποψήφιο τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ακούγεται ο Δημήτρης Κουρέτας.

Ακόμη, μετά την άρνηση της Κουμουνδούρου να επενδύσει στην εκ νέου υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη λόγω της στάσης του στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του υποψήφιου Περιφερειάρχη κινείται μεταξύ του Σπύρου Δανέλλη και του Γιάννη Κουράκη. Επιπλέον, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να προκρίνει τη Χρύσα Καραγιάννη, όπως και τον Νάσο Γιακαλή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια φέρονται να βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Μακεδονία, καθώς αμφότερη κλείνουν προς την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, ενώ διαρκής εκκρεμότητα παραμένει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments