Policy Briefs

Ο πρόεδρος της Πολωνίας εκδίδει αμφιλεγόμενο νόμο για την Επιτροπή Ρωσικής Επιρροής

Ο πρόεδρος της Πολωνίας εκδίδει αμφιλεγόμενο νόμο για την Επιτροπή Ρωσικής Επιρροής
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τις ρωσικές επιρροές, ο οποίος επικρίθηκε από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, γιατί θεωρείται ότι στοχεύει την αντιπολίτευση.

Ο νόμος έχει τροποποιηθεί από την αρχική έκδοση που εγκρίθηκε στα τέλη Μαΐου από την εθνικιστική λαϊκιστική πλειοψηφία.

Το νέο κείμενο αίρει την αρχική κύρωση της απαγόρευσης της πρόσβασης σε δημόσια αξιώματα για δέκα χρόνια σε άτομα που ήταν, σύμφωνα με την επιτροπή, «υπό ρωσική επιρροή» .

Αυτό το μέτρο αντικαταστάθηκε από μια πιθανή παρατήρηση ότι ένα άτομο «ενεργεί υπό ρωσική επιρροή» και ότι «δεν εγγυάται την ορθή άσκηση δραστηριοτήτων δημοσίου συμφέροντος».

Τα εννέα μέλη του εξαιρετικού οργάνου εκτός του ισχύοντος νομικού συστήματος δεν θα επιλεγούν μεταξύ των βουλευτών ή γερουσιαστών, σε αντίθεση με τις αρχικές διακηρύξεις.

Η προσφυγή κατά της απόφασης της επιτροπής θα είναι πλέον δυνατή ενώπιον εφετείου.

Το νέο κείμενο εγκρίθηκε παρά το βέτο της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου που ελέγχεται από την κεντρώα αντιπολίτευση.

Η Πολωνική Γερουσία, όπως και η Επιτροπή της Βενετίας, ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο συνταγματικό δίκαιο, τον κατηγόρησαν για μια σειρά παραβιάσεων των συνταγματικών αρχών και κανόνων της χώρας.

Μετά την ψήφιση του αρχικού νόμου στα τέλη Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι «ανησυχούν» για τη δημιουργία αυτού του οργάνου, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι «θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση για να παρέμβει στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία». προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς είχε στείλει επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την ύπαρξη ενός «διοικητικού φορέα ικανού να εμποδίζει άτομα από την πρόσβαση σε επίσημες λειτουργίες.

Η αντιπολίτευση αποκάλεσε το προσβλητικό κείμενο «lex Tusk» (νόμος Τουσκ), που πήρε το όνομά του από τον επικεφαλής της Πολιτικής Πλατφόρμας (PO), Ντόναλντ Τουσκ, πρώην Πρωθυπουργό της Πολωνίας τα έτη 2007-2014 τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανόητο μαύρο του η δύναμη στη θέση του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments