Οικονομία

Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

H νέα αξιολόγηση ανεβάζει το ελληνικό αξιόχρεο στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές

Ανοίγει ο δρόμος της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, μετά την αποψινή αναβάθμιση της από τον οίκο Scope Ratings, ο οποίος αναγνώρισε τα βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και το έργο των μεταρρυθμίσεων.

Ο οίκος Scope αξιολογούσε μέχρι τώρα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ με θετικό outlook και πλέον τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook, που συνιστά επίπεδο investment grade.

Σημειωτέον πως ο Scope, δεν αναγνωρίζεται ακόμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για να ενταχθεί στο «κλαμπ» των κορυφαίων αποδεκτών οίκων αξιολόγησης. Όμως, δεδομένου πως η διαδικασία είναι τυπική, η ετυμηγορία του έχει σαφώς μεγάλη σημασία καθώς στέλνει ξεκάθαρο θετικό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές, αυτό δηλαδή, που επιζητούσε η Αθήνα.

Τα επόμενα ραντεβού

Με την σημερινή αναβάθμιση ουσιαστικά «ανοίγει» ένας σημαντικός κύκλος αξιολογήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να περάσει με επιτυχία η Ελλάδα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Οι επόμενες δύο αξιολογήσεις θα λάβουν χώρα μέσα στον Σεπτέμβριο. Η πρώτη στις 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS και η δεύτερη από τον Moody’s στις 15 του μηνός.

Ακολούθως την σκυτάλη θα πάρει ο οίκος Standard & Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου, που θεωρείται και η πλέον κρίσιμη για τους διεθνείς αναλυτές, ενώ τον κύκλο θα ολοκληρώσει ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments