Οικονομία

Σχέδια για κατάργηση των μετρητών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Σχέδια για κατάργηση των μετρητών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου - mynews.gr

Η νομοθεσία που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης είναι κεντρικής σημασίας για τον στόχο της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Την κατάργηση των μετρητών σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι πληρωμές σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ αναζητώνται και πιο ισχυρά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικές τις πληρωμές μέσω POS. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν 19 κατηγορίες καθορισμένων επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών επαγγελμάτων όπου οι αποδείξεις διπλασιάζονται για αφορολόγητα ποσά, καθώς και τεχνικών επαγγελμάτων όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, γυμναστήρια, κομμωτήρια, κομμωτές, καθαριστές, οικιακοί βοηθοί και σχολές χορού όπου οι ηλεκτρονικές αποδείξεις μειώνουν το φόρο.

Η νομοθεσία που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης είναι κεντρικής σημασίας για τον στόχο της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ως εκ τούτου, η νομοθεσία εξετάζει την επέκταση της χρήσης των POS σε όλα τα επαγγέλματα, την πληρωμή των ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων στον τομέα του χονδρικού εμπορίου και τη μείωση του ορίου κάτω των 500 ευρώ όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετρητά.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή την επόμενη τετραετία.. Είναι περίπου 8- 10δις€ , εκεί υπολογίζουμε ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξαναδεί και τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων καθώς το τρέχον πλαίσιο δεν έχει λειτουργήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μια από τις σκέψεις είναι ο διπλασιασμός της μείωσης του φόρου από e-αποδείξεις από τις 2.200€ στις 4.400€.

«Οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της διαδικασίας ,της κινητροδότησης και της δυνατότητας να εστιάσουμε σε εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, είναι εκείνες οι ιδέες που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εφαρμοστούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών-POS, την υποχρέωση παροχής πληροφοριών από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις ελεγκτικές αρχές, την καθολική χρήση του myDATA και την εισαγωγή ψηφιακών δελτίων συσκευασίας στις μεταφορές. Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής καθώς και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής είναι διττός: η χρήση νέων εργαλείων και η επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Ερωτηθείς για τους ευάλωτους δανειολήπτες, υπογράμμισε ότι το Κράτος ήδη εφαρμόζει μηχανισμούς που έρχονται να απαντήσουν στο πρόβλημα αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.  Ανακοίνωσε ότι προωθείται το φθινόπωρο ένα νέο πλαίσιο κανόνων ώστε οι εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δάνειων να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες για το σύνολο της οφειλής, τα επιτόκια ενώ θα προβλέπονται και ποινές. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης σε ρυθμίσεις οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments